Virágzó vidékünk

7 dolog, amit a Hegyköz gyöngyszeméről tudni érdemes

Amiben egyedüli: Magyarország legészakabban fekvő települése.

Létezik egy falu Észak-Magyarországon, mely csendben szinte meghúzódik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és sokan a Hegyköz gyöngyszemének nevezik.

Fotó: Facebook/Pusztafalu
Fotó: Facebook/Pusztafalu

Pusztafalu arról is „nevezetes”, hogy Magyarország legészakabban fekvő települése, melyről ezen kívül 7 dolgot mindenképp tudni érdemes.

1

Pusztafalu a Felső-Hegyközben több évszázados történelemmel bíró törpefalu, ahol – a hegyközi településekre jellemzően – zárt, a hagyományait és helyi szokásait büszkén őrző közösség el.

Fotó: Facebook/Pusztafalu
Fotó: Facebook/Pusztafalu

2

A legutóbbi adatok szerint a picinyke település lélekszáma a 200-at alulról súrolja: 196 lakója van.

pusztafalu6
Fotó: Facebook/Pusztafalu

3

A pusztafalui néptánc, a verbunk országos hírű. A néptánc tanulása már az 1848-as években meg kezdődött. A Szádeczky Sámuel által tanított verbunkra épülő csárdást hamar megszerette és megtanulta az akkori lakosság.

4

Az 1938-ban épített és egészen az 1980-as évek végéig iskolaként funkcionáló épület ma falumúzeum, melyben megtekinthetőek az egykori paraszti lakótér használati eszközei, bútorai és egyéb néprajzi érdekességek.

pusztafalu2

5

Pusztafalu református temetőjében több régi, XIX. századi kopjafa látható. A kopjafás temetők országszerte is ritkaságnak számítanak.

Fotó: Facebook/Pusztafalu
Fotó: Facebook/Pusztafalu

6

A faluban található az Öreg Bence Turistaház és Erdei Iskola, melynek 5 felújított parasztházában 196 férőhellyel rendelkeznek, és sokszínű programokat kínálnak.

7

Pusztafalutól két kilométerre magasodik a Füzéri vár, mely 2008-ban elnyerte a Magyarország természeti csodája címet. Itt nyaranta látványos várjátékokkal idézik fel az erőd történelmét.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Hegyköz nemcsak páratlan szépségű, féltve óvott környezet, hanem természeti és kulturális kincsekben is bővelkedik.

Pusztafaluba ellátogatni mindenkor élmény, és ezt a vendégeskedést arra járva kár lenne kihagyni.

Olvasói sztorik