Virágzó vidékünk

Büszkén őrzik a némasági fogadalmat tett szerzetesek emlékét

Folytatódik a majki kamalduli remeteség felújítása.

A beruházás tavasszal kezdődik és 2018-ra fejeződik be. Az Észak-Vértes rengetegében, erdők ölelésében, tavak szomszédságában, ősi szakrális erők találkozási pontján megbújó remeteség kertjének felső részén helyreállítják a barokk rendszerű, teraszos kiképzésű díszkertet, az alsó részen a kolostorgazdálkodást megelevenítő haszonkertet alakítanak ki, valamint új fogadóépületet létesítenek.

Fotó: MTI - Máthé Zoltán
Fotó: MTI – Máthé Zoltán

A rekonstrukció részeként felújítják a Nepomuki Szent Jánosnak szentelt templom megmaradt tornyát, a templomot különleges építészeti elemekkel mutatják be, és látogatható lesz a feltárt kripta. Megújulnak a cellaházak is, egy részüket szállássá alakítják, illetve bemutatják bennük a szerzetesek életét. A beruházás tavasszal kezdődik és 2018-ra fejeződik be.

A majki kamalduli remeteség épületegyüttese európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn.

Fotó: MTI - Máthé Zoltán
Fotó: MTI – Máthé Zoltán

A remeteség 1736-1770 között több szakaszban épült fel, előbb a cellaházak, majd a vendégek és zarándokok számára szálláshelyként, a remeték számára pedig az ünnepi és a mindennapi tevékenységek színtereként szolgáló konventépület, az úgynevezett foresteria, végül a Nepomuki Szent Jánosnak szentelt templom.

Alig fejeződtek be az építési munkálatok, amikor 1782-ben II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is, a remeteség vagyonát pedig árverésre bocsátották, állami tulajdonba vették vagy széthordták – írta az MTI.

Címfotó: MTI – Máthé Zoltán

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik