Virágzó vidékünk

Magyar platán versenyez a 2017-es európai év fája címért

Szavazatainkkal mi is segíthetünk a hőn áhított siker elérésében.

Február 1-jén kezdődik a 2017-es Európai Év Fája verseny szavazása. Újdonság, hogy az idei évtől 2 fára is lehet szavazni.

Mint ismert, 2016-ban a bátaszéki molyhos tölgy nyerte a versenyt, és azt a településen nagy ünnepséggel köszöntötték. A 2016-os magyarországi év fája verseny győztese a Jászai Mari tér legszebb platánja lett, így az idei, európai megmérettetésen ez a fa képviseli hazánkat.

A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája

Az idei szavazás 2017. február 1-től 28-ig tart. Az utolsó héten (február 22-től 28-ig) a szavazás titkos, a szavazatok száma ezen időszak alatt nem lesz látható. Az eredményeket március 21-én a brüsszeli díjátadó gálán jelentik be.

Az Európai Év Fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Év Fája verseny folytatásaként született. A cseh versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és támogatja a mai napig. Az európai verseny döntőjébe a részt vevő országok győztesei jutnak tovább.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyet becsülnünk és óvnunk kell. Itt tehát nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresünk, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-re emelkedett, és folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából. A cél, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témává váljon.

IDE KATTINTVA megnézheted, melyik az európai döntőbe jutott 16 fa.

Fotók: MTI – Szigetváry Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik