Virágzó vidékünk

Siklóernyővel repülni és Tihanyt látni télen is csodás

Nyáron a Balaton parton nehéz repülni, mert nincs leszálló. De ha befagy a tó új lehetőségek nyílnak meg, csak le kell csapni rá.

Tihany szinte minden évszakban szolgál valamilyen látnivalóval, érdekességgel. A tavaly átadott Apáti-hegyi kilátó is nagy érdeklődésnek örvend, de aki a fürge ürgékre kíváncsi az idén tavasztól már “ürgemozizhat” is Tihanyban.

A minap pedig Kisebb szenzációt keltett a napokban, az a Youtube-ra feltöltött videó. A felvétel a Tihanyi Bencés Apátság fölött készült, motor nélküli siklóernyőről. A hajózás.hu  szerint ehhez 3 dolog kellett:

  • egy ügyes és vállalkozó kedvű pilóta
  • élénk keleti szél
  • és hogy a Balaton be legyen fagyva

Ahogyan a szakemberek is tanácsolják, siklóernyőzni csak ott tanácsos, ahol a közelben le is lehet szállni biztonságosan, márpedig az Apátság alatti lejtő tövében nincs erre alkalmas – legalább egy fél kézilabdapályányi (20 x 20 m) sík, nyílt előterű terület. A vízbe leszállni kellemetlen, főleg ha fagyos, és ha az emberen nincs mentőmellény, veszélyes is, ráadásul nem is nagyon van hol a partra evickélni.

A tökéletes időjárási körülmények mellett, a startoláshoz szükség volt az ernyőkezelési rutinjára is, mivel, ahogy a videón is látszik, a már felhúzott, repülő ernyővel a feje fölött először fel kellett lépnie a terasz kőperemére, és onnan tudott csak nekirugaszkodni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik