Virágzó vidékünk

Szemet gyönyörködtető téli videó a hucul ménesről

Jósvafőn található az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesének központja, ahol közel 200 gyönyörű lovat tartanak.

A hucul ló a Keleti-Kárpátok hegyvonulatának primitív kisló fajtája. A Kárpátokban a Tisza, Pruth, Cseremosz és Borodina forrásvidékén és Magyarország, Bukovina és Moldova határterületén élnek, a Kárpátok gerincéből kiemelkedő hegytetőkön.

Kapcsolódó anyag>>> 18 érdekesség, amit nem tudtunk a lovakról

 A hucul ló külleme jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet, nehéz mégis szép alakú csontos fej, húsos pofák. Kicsisége ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A középhosszú gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény mely vastagszálú a sűrű üstökkel együtt. A hát hosszú, széles, jólizmolt, a far rövid és csapott. Színe legtöbbször őzszínpej, többé-kevésbé fakó vagy egérszürke szőrökkel keverve. A gesztenyepej, de a sötétpej, a nyárifekete és a fakó gyakori. Az Aggteleki Nemzeti Parkba telepített törzsállományban az utóbbi években a sötét színárnyalatok előretörése figyelhető meg.

A tenyészet egyedei jelenleg 3 helyen tekinthetőek meg

Jósvafőn található a méntelep, a tenyésztésben lévő ménekkel és munkalovakkal, ez egyben a központi telephelye is a tenyészetnek. Itt lehetséges lovas turisztikai szolgáltatások, lovas kocsizás, szánkózás lovaglás, tereplovaglás, igénybevétele.
Az anyakancák és a nőivarú szaporulatnak a pihenőhelye egy félszer karámmal a jósvafői Gergés-lápán található. Itt éjszakáznak a lovak.
A méncsikók nevelése Szinpetriben a régi TSZ istállóban és a környezetében található legelő területeken történik.

A hucul ménesről tavaszi felvétel is készült, most a legfrissebb videót mutatjuk.

A tenyészet fenntartásának elsődleges célja a génmegőrzés, a fajta biztonságos fenntartása, genetikai értékének megőrzése. Másodsorban a turizmus igényeinek kiszolgálása a természetvédelmi oktatáshoz, tudatformáláshoz kapcsolódó ismeretterjesztés, illetve a fajtához kapcsolódó speciális lovas kultúra ápolása, fejlesztése.
Forrás:anp-nemzetipark

Ez is érdekelhet >>> 17 lovat hajtott egyszerre a puszták királya

Olvasói sztorik