Életmód

Miért szeretjük a lovakat és miért ők az ember legjobb barátai?

Számtalan oka van, hogy szeretjük a lovak társaságát, hiszen – ahogy a mondás is tartja – a ló az ember legjobb barátja.

Mit jelenthet életünkben ez a csodálatos állat? Íme a legfontosabb az ember és a ló kapcsolatában.

Inspirálnak

A lovak szépséges teremtmények, a vágtájuk egyszerűen lenyűgöző. Művészeket és költőket ihlettek korszakokon keresztül, hogy emlékeztessenek bennünket a természet e csodájára. Ez az életérzés a lovak szerelmeseit kiegyensúlyozott életre ösztönzi.

ló2

Derűt árasztanak

Órákat lehet velük tölteni a pajtában, a terepen, gyerekké varázsolják a felnőttet, igazi társra találunk bennük. Lovagolni pompás érzés, a kalóriák elégetésére is kiváló, miközben harmóniába kerülünk a természettel. Ez a legjobb fittness, mely megkímél egy batyu edzőtermi díjtól.

Önbizalmat adnak

Versenyeken megbízható partnereink, túrákon megnyugvást adó társaink. Lovas egy másik lovassal őszinte baráttá válik, közös élmények kísérik ezt az emberi kapcsolatot. Ez a kötelék legyőzi a kulturális és társadalmi különbségeket, önbizalmat ad.

ló3

Mentális egészség és pihenés

A lovak közelsége ellazít, gondtalanná tesz. Puszta jelenlétük maga a természetes nyugtató, azt is mondják, még a vérnyomásra is jó hatással van. A lóval töltött minden perc a tökéletes hangulatot nyújtja.

Érzelmi kapcsolat

A lovak nem csak természetes örömet, hanem érzelmi támogatást is adnak. Mintha megéreznék az ember gondját, fájdalmát: puszta tekintetükkel adnak új erőt a mindennapokhoz, arra ösztönöznek, hogy aktívak maradjunk.

ló1

A szabadság érzése

A lovak a testi korlátokat is eltüntetik. Alacsony vagy és zömök? Gyenge és törékeny? A hatalmas ló hátán megszabadulunk saját korlátainktól. A terápiás lovasiskola a mozgásukban korlátozott emberek esetében csodákra képes. Tolószékeseknek varázsolt már sokszor mosolyt az arcára, úgy, hogy az állattal való együttlét idejére elfeledtek mindent.

Tanítanak

A lovak látják belső énünket. Nem érdekli őket, mik vagyunk: igazgatók, házmesterek vagy középiskolások. Mindenkit a maga valóságában látnak, tekintetükben ott lakozik az őszinteség.

100% természet

A lovak a lényege a természet. Lehet-e jobb módja a természettel való kapcsolatnak, mint a zöld mezőn egy nagyot lovagolni? Ilyenkor nincs hangos motorzaj, kipufogógázzal történő levegőszennyezés, nem termelődik veszélyes hulladék. Ez valóban 100% -os természet – állatnak és lónak egyaránt.

Ezek az ember és ló barátságának legfontosabb ismérvei. Csoda-e, hogy a lovakat csak szeretni lehet és valóban az ember legjobb barátai? Jókai Mór egyébként megmondta: Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, és emberré a ló.

Íme a bizonyíték videón

Fotók: Sárréti Pegazus Lovarda

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik