Virágzó vidékünk
Hortobágy község, 2016. április 23.
Rackanyáj vonul át a hortobágyi Kilenclyukú hídon a Szent György-napi kihajtási ünnepen 2016. április 23-án. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek, a néphagyomány szerint az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, azaz április 24-tõl számították, és ez idõ tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekrõl a legelõkre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Készülnek a Szent György-napi kihajtási ünnepre a Hortobágyon

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 04. 20. 17:45

Bemutatják a számadókat és nagy mulatságot is szerveznek.
Korábban a témában:

Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően Szent György napjának tájékán hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés.

Hortobágy község, 2016. április 23.
Egy pásztor szürkemarhájával a Szent György-napi kihajtási ünnepen a hortobágyi vásártéren 2016. április 23-án. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek, a néphagyomány szerint az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, azaz április 24-tõl számították, és ez idõ tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekrõl a legelõkre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Ez a hagyomány ma is él a Hortobágyon: április 22-én rendezik meg a Szent György-napi kihajtási ünnepet és kézműves vásárt „Világörökségünk, a Puszta napja” alkalmából.

Hortobágy község, 2016. április 23.
Szürkemarhát hajtanak pásztorok a Szent György-napi kihajtási ünnepen a hortobágyi vásártéren 2016. április 23-án. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek, a néphagyomány szerint az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, azaz április 24-tõl számították, és ez idõ tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekrõl a legelõkre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Az ünnepség keretében a pásztorok és a jószágok hagyományosan átvonulnak a Kilenclyukú hídon, köszöntik a Hortobágy örökös pásztorait, bemutatják a számadókat és átadják megbízóleveleiket, valamint bemutatót tartanak a hortobágyi csikósok is.

Hortobágy község, 2016. április 23.
Csikósok volnulnak át a hortobágyi Kilenclyukú hídon a Szent György-napi kihajtási ünnepen 2016. április 23-án. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek, a néphagyomány szerint az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, azaz április 24-tõl számították, és ez idõ tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekrõl a legelõkre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A kihajtási ünnepen és az országos kézműves vásár napján zenés műsorok szórakoztatják a résztvevőket, és mulatságot is tartanak a Hortobágyi Csárdában.

Kiemelt kép: MTI – Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Zagorie, 2017. december 13.
A Geminidák meteorraj a Minszktõl mintegy 110 km-re fekvõ Zagorie felett 2017. december 13-án. (MTI/EPA/Taccjána Zenkovics)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.