Virágzó vidékünk

Hungarikum lehet a bakator

A páros kolbász után újabb elismerésre vágyik a civis város.

A debreceni és a bihardiószegi önkormányzat borászokkal összefogva kezdeményezi a bakator szőlőfajta és a bakator bor hungarikumként történő elismerését. Céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen, ebben komoly szerepet szánnak a térség egykori jelképes bora, a bakator újratelepítésének és termesztésének – írta az MTI. Debrecen önkormányzata az idén mintegy egy hektáros szőlőbirtokot vásárol az érmelléki borvidéken, s ezzel jelképesen is hozzájárul az egykor a város szőlőskertjének tekintett térség fejlesztéséhez.

Fesztivál és bormustra

E folyamatba illeszkedően május 27-én és 28-án első alkalommal rendezik meg a Bakator bor- és gasztrofesztivált az érmelléki településen, amely a kárpát-medencei bakator borok mustrája is lesz. Az elmúlt években itt mutatták be az első érmelléki bakator borokat a bihardiószegi gazdák. A fesztiválon természetesen kínálják a már hungarikumnak számító debreceni páros kolbászt is.

Történelmi tény, hogy Érmellék, amely évszázadokon át Debrecen szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított. Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik