Virágzó vidékünk
Balassagyarmat, 2015. július 26.
Résztvevõk a Szent Anna-napi palóc búcsún Balassagyarmaton 2015. július 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Éltetik a palóc hagyományokat Balassagyarmaton

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 07. 25. 17:08

Közösen imádkoznak majd a magyar családokért is.
Korábban a témában:

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek csütörtöktől vasárnapig Balassagyarmaton. A rendezvénysorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú is, melyet a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményeként tartanak számon – írta az MTI.

Megható videót készített esküvőjére a balassagyarmati menyasszony
Néhány napja dübörög az interneten a felvétel. Érdemes megnézni.

A vasárnapi, Szent Anna tiszteletére rendezett Palóc Búcsún a résztvevők már 22. éve imádkoznak közösen a családokért és Magyarország jövőjéért. A vallási eseménnyel egyaránt ápolják Szent Anna, Jézus nagyanyja, a palócok szeretett patrónájának kultuszát, emellett a búcsú fontos szerepet tölt be az összetartozás érzésének erősítésében és a néphagyomány éltetésében is.

Balassagyarmat, 2016. július 31.
Népviseletbe öltözött résztvevõk a Szent Anna-napi Palóc búcsún Balassagyarmaton 2016. július 31-én. A népmûvészeti fesztivállal kiegészülõ vallási rendezvényen Jézus nagyanyjára emlékeznek.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Az Ipoly parti városban vasárnap délelőtt a Palóc Színpadon tartják az ünnepi szentmisét, amelyen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Turai János plébános végzi a szertartást.

A Palóc Búcsú több mint két évtizedes hagyomány a Nógrád megyei városban, eköré múlt évben szervezték először a Palóc Hagyományőrző Napokat. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban kialakított Folkudvarban palóc falvak – Érsekvadkert, Galgamács, Herencsény és a Karancs-völgye falvai – mutatkoznak be. Fellépnek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nógrádi térséget képviselő gyermekszereplői, valamint Haraszti Julcsi és Haraszti Marcsi, a 2015-ös győztes szólóénekesek.

Balassagyarmat, 2015. július 26.
Résztvevõk a Szent Anna-napi palóc búcsún tartott misén Balassagyarmaton 2015. július 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI – Komka Péter

Madách Imre novellái alapján bábokkal és muzsikával kel életre a palóc mesevilág a Rozsnyói Meseszínház előadásában, a szombati esti program a Dobroda Zenekar jubileumi koncertje lesz.

Kiemelt kép: MTI – Komka Péter

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.