Virágzó vidékünk

Kincsként óvják a tőzegepret a szőcei lápréteken

Van, amikor a kevés is számít: most két egyedet ültettek ki a természetbe.

A tőzegeper erősen veszélyeztetett, fokozottan védett lápi növényfaj, csupán néhány előfordulási helye ismert az országban.

Fotó: Wikimedia Commons

Amit e ritka növényről tudni érdemes

A tőzegeper, más nevén mocsári pimpó 40 centiméteresre is megnövő magas, hosszan kúszó, fás gyöktörzsű, tövén heverő, tarackoló, évelő növény. Szárának felső része ágas. Az egész növény pirosas. A levelek páratlanul szárnyasak, 5-7 levélkéjűek, a levélkék hosszúkás-lándzsásak, fűrészes szélűek, fonákuk fehéres. A virágok laza fürtben nyílnak, a szirmok sötét bíborszínűek, a csészéknél rövidebbek. A terméskék kopaszok. Védett, mészkerülő faj, mely június-júliusban virágzik. A növény a Balaton-felvidéken, a Hanságban és a Nyírségben fordul elő – írja a Wikipedia.

Az Őrségi Nemzeti Park területén a faj kizárólag a szőcei lápréteken él, ahol azonban az idegenhonos magas aranyvessző és más fajok elnyomó hatása miatt kritikus helyzetbe került – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Közösen mentik az állományt

Fotó: Wikimedia Commons

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szent István Egyetem közös erővel igyekszik tenni a faj őrségi állományának megmentéséért. Az egyetem botanikus kertjében szaporított és előnevelt egyedekből idén is kiültettek két egyedet a szakemberek egy lápi zsombékos élőhelyre, ahol az állandóan nedves, konkurenciaszegény környezetben az egyedek szépen fejlődnek, virágoznak és termést is hoznak. A több éve működő, sikeres program eredményeként egy új populáció van kialakulóban, így a faj helyzete stabilizálódni látszik a nemzeti park területén.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik