Virágzó vidékünk

Megkezdték a gyülekezést afrikai vándorútjukra a gólyacsapatok

A madarak tudják, hogy hamarosan elérkezik a vonulás ideje.

A napokban az MTI írt a Madárkórház Alapítvány akciójáról, hogy az általuk mentett fehér gólyákat megfelelően felkészítve indíthassák el hosszú útjukra. Az idén nevelkedett, fiatal gólyák ezekben a napokban hagyják el a fészküket és indulnak el afrikai telelőhelyük felé. Életük ezen szakasza tapasztalatlanságukból adódóan különösen veszélyes számukra.

A Madárkórház Alapítvány akciója lehetőséget ad a madármentéssel foglalkozó intézmények és magánszemélyek számára, hogy nevelt, vagy gyógyult gólyáikat szabadon eresztés előtt még időben felkészíthessék a leggyakrabban előforduló veszélyforrás, a halált is okozó villanyoszlopok és légvezetékek elkerülésére. Az egyedeket az alapítvány egy erre a célra kijelölt röpdében fogadja, ahol megtalálható mindaz a hatás, amely a természetben is éri a madarakat.

Az akciótól függetlenül a gólyák megkezdték a gyülekezést, és csapatokba verődve hamarosan elindulnak Afrika felé. Erről készített gyönyörű videót a napokban Bercsényi Kinga, melyet az Északi Gólyahír Facebook oldalán osztott meg.

Szép hetet! Egy kis büszkeség a megyének :) Tegnapi élményem kis falum határában. Ennyi csodaszép fehér gólyával találkoztam! Jó szelet! És márciusban hozzátok majd meg nekünk újra a tavaszt <3

Közzétette: Kinga Bercsényi – 2017. augusztus 13.

A vonuló gólyák útjuk során is gyönyörűek, erről egy korábbi, a Boszporusznál készített videó árulkodik:

Olvasói sztorik