Virágzó vidékünk
Nyíregyháza, 2017. szeptember 7.
Mudik az I. Mudi Világtalálkozón a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyháza-Sóstófürdõn 2017. szeptember 7-én. A négynapos rendezvényen az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtával, a mudival ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk.
MTI Fotó: Balázs Attila

Világtalálkozón ünneplik a gazdájához végletekig ragaszkodó mudit

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 09. 08. 11:34

Sok mindenről híres a rendkívül értelmes kutyus.
Korábban a témában:

Az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtát, a mudit mutatják be a nagyközönségnek az első alkalommal megrendezett Mudi Világtalálkozón a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban. A csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó négynapos rendezvényen az érdeklődők áttekintést kaphatnak a fajta történetéről és genetikájáról, lesz kutyakiállítás- és show, a sportnapon pedig ügyességüket és erejüket is megmutathatják a nemrég hungarikummá vált kutyafajta képviselői – írta az MTI.

Fülöpszállás, 2017. január 25.
Egy mudi pásztorkutya segíti a bivalycsorda áthajtását a szabadszállási Zab-székrõl a fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepre a Kiskunsági Nemzeti Park területén, Fülöpszállás közelében 2017. január 25-én. A 120 állatot a nyári legelõterületrõl hajtották be a téli szállásukra.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Hungarikum, melynek fő értéke a fejében és a szívében lakozik
Ha kell, órákon át képes egy helyben feküdni.

Az első alkalommal megrendezett világtalálkozóra Magyarországon kívül Svédországból, Finnországból és Németországból is érkeztek kutyatartók. A pulihoz hasonlító pásztorkutya fajta egyre népszerűbb a tartók körében, mert kiválóan alkalmas munkára és sportolásra, rendkívüli tanulékonysága és értelmessége miatt remek kereső- és segítőkutyává képezhető, valamint viszonylag igénytelen az ápolását tekintve.

Nyíregyháza, 2017. szeptember 7.
Mudikat tart pórázon egy kislány az I. Mudi Világtalálkozón a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyháza-Sóstófürdõn 2017. szeptember 7-én. A négynapos rendezvényen az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtával, a mudival ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI

Az úgynevezett agility versenyeken – amelyeken a kutya ügyessége és a képezhetősége számít a különböző akadályok leküzdésénél – kiemelkedő eredményeket ér el az utóbbi években, mivel jól idomítható és gyors kutya a mudi. A gazdájához nagyon ragaszkodó, bátor és éber, jól használható vadászatnál és terelőversenyeken is jól szerepel, viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható.

Nyíregyháza, 2017. szeptember 7.
Maczák Viktória, a Magyar Mudi Egyesület elnöke, aranykoszorús mestertenyésztõ (b) és Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs helyettes államtitkár beszélget az I. Mudi Világtalálkozón a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyháza-Sóstófürdõn 2017. szeptember 7-én. A négynapos rendezvényen az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtával, a mudival ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI

A mudik közepes és kis termetüknél fogva nagyon mozgékonyak, képesek pillanatok alatt a nyáj megfelelő oldalánál lenni, a nyájról elszakadt birkát visszaterelni a többihez, vagy épp csak körbeszaladni a falkát. Elengedhetetlenek az olyan munkáknál, mint a szorítón való áthajtás fürdetéskor vagy fejéskor, állatorvosi vizsgálatok alkalmával, a nyáj “összehajtása” új állomány nyájba helyezésekor, a nyáj kísérése, noszogatása hodályba ki- és betereléskor.

Nyíregyháza, 2017. szeptember 7.
Egy mudi az I. Mudi Világtalálkozón a Sóstói Múzeumfaluban, Nyíregyháza-Sóstófürdõn 2017. szeptember 7-én. A négynapos rendezvényen az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtával, a mudival ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk.
MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: MTI

Kiemelt kép: MTI – Balázs Attila

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.