Virágzó vidékünk

Gyönyörű őszi ruhát öltött a Cserhát szíve

Gyönyörű őszi ruhát öltött a Cserhát szíve

A Cserhát 529 méter magas vulkáni csúcsáról felejthetetlen panoráma tárul a kiránduló elé.

A Cserhát közepén, a messziről látható, jellegzetes, kettős csúcsú Szanda-hegy keleti kúpján állnak Szandavár romjai. A Nögrád megyében elterülő Szandaváraljáról az Országos Kéktúrán útvonalán át megközelíthető várhegy vulkanikus szirtjein magasló Szandavár mellől parádés kilátás nyílik szinte egész Palócföldre.

Fehér Elvira a napokban a vár környékén túrázott, és készített gyönyörű felvételeket az őszi ruhába öltözött tájról. A fotós-természetjáró korábban a 7 szintes bükki barlangfaluról, a szintén a Bükkben található Rejteki-tanösvényről és a Mátra híres kanyonjáról is szép felvételekkel mutatta be Észak-Magyarország néhány látnivalóját.

Mostani fotói a Cserhát szívében annak a Szandavárnak a környékén készültek, amelyről nem tudjuk biztosan, hogy ki és mikor építtethette a kővár korai magját. Ami a dokumentumokból ismert: 1331-ben írtak Széchy Péter királyi várnagyról, aki Szanda várából parancsolt a váruradalomhoz tartozó környékbeli népeknek, akik különböző földesúri szolgáltatásokkal tartoztak a magas kővárban élőknek.

A napjainkban az ország egyik legmagasabban fekvő “természetes kilátójából” gyönyörű panoráma kínálja a látnivalót.

Fotók: Fehér Elvira

Olvasói sztorik