Virágzó vidékünk

Fokozottan óvják a Bükk hungarikumát

A fülkés sziklák kis csoportjából a legtöbb Eger környékén található.
Korábban a témában:

A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint kaptárkövek több bükki településen láthatók, leginkább a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolyán és a bükkaljai kultúra részeként a hungarikumok listájára is felkerültek.

A BNP közlése szerint programot indítottak azért, hogy a kaptárköveket, fülkéket minél jobban megközelíthessék a turisták, az erdőt járók.

A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak. A fülkés sziklák kis csoportja fellelhető a Pilis és a Budai-hegység területén is, de a legtöbb, 38 Eger környékén, a Bükkalján található.

Szomolya, 2015. április 10.
Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter, Baráz Csaba, a Bükki Nemzeti Park oktatási szakreferense Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) igazgatója (b-j) a kaptárkövek védetté nyilvánítása alkalmából tartott kaptárkõnapon Szomolyán 2015. április 10-én. 
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

A 2018 végéig tartó projekt keretében 21 helyszínen végeznek el különböző állagmegóvó munkákat a park szakemberei. A kaptárkövek védetté nyilvánításáról 2014 októberében döntött a kormány – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Kommentek

Beautiful wild landscape, confluence of Mura and Drava rivers in Medjimurje, Croatia. Green trees jungle.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.