Virágzó vidékünk

Eldőlt: kivágják a 250 éves Beethoven-fát

Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, augusztus elején súlyos sérülést szenvedett egy viharban az a hatalmas tölgy, amely immár két és fél évszázada jelentette a folytonosságot az MTA Agrártudományi Kutatóközpontnak helyet adó parkban. Bármennyire is próbálták megmenteni a fát, hamarosan kivágják, írja a gardenista.hu.

A mintegy húsz méter magas, közel két méter törzsátmérőjű csertölgy sérüléséről az MTA helyi kutatóintézete korábban azt írta közleményében, korából adódóan az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a ma méltán népszerű park létrehozására elültetett.

A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot. Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot

– fogalmaztak.

A viharban az ikonikus fa egy olyan ága tört le, amely önmagában is tekintélyes méretű fa lehetne. A sérüléssel pedig a mintegy 250 éves fa elveszítette a lombkoronájának körülbelül a harmadát.

Fotó: MTA

A gardenista.hu szerint a természet okozta baleset óta külső szakemberek bevonásával vizsgálták meg a fát és próbálták megóvni a hatalmas seben bejutható kórokozóktól/kártevőktől, ezenkívül speciális gumiszalagokkal igyekeztek a fa stabilitását fenntartani.

Sajnos a vizsgálat részét képező törzsön ejtett próbafúrások során azonban kiderült, a tölgyfa menthetetlenül elkorhadt: külső jó megjelenése ellenére a fa több mint 70 százaléka oda, amivel veszélyt jelent immár környezetére. Augusztus óta így megközelíteni sem lehetett már, sárga figyelmeztető szalaggal kerítették körbe még a környékét is.

A fát tehát ki kell vágni, de a kutatóintézet példaértékű gesztust tett a martonvásári közösség felé: hetekkel korábban arról tájékoztatták őket a fejleményekről és ötletpályázatot is hirdettek, aminek segítségével a kivágandó fa későbbi felhasználásáról döntenek.

Csütörtökön délelőtt nagyszabású búcsúztatót tartottak a fának, amely 250 évig volt tanúja Martonvásár mozgalmas történelmének, a kastélypark meghatározó alakjának.

Alighanem ez az ország legkülönlegesebb fája
A ceglédberceli fa lombkoronája úgy hajlik rá az útra, hogy az autók elférnek alatta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!