Virágzó vidékünk

Felejthetetlen látványt kínál Heves megye miniatűr cseppkőbarlangja

Ötven éve fedezték fel, és egész évben látogatható.

A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő Esztáz-kői barlang Felsőtárkánytól 3,5 km-re, a Gyetra-völgyben nyílik. Heves megye egyetlen ismert cseppkőbarlangját ötven éve fedezték fel.

Fotó: MTI/Komka Péter

A barlangot magában foglaló felső triász mészkőben helyenként jelentkező tűzkövesedés szép példája látható a Templom-terem déli falában. A barlang fosszilis víznyelőbarlang, mely a völgytalp bevágódása során az eredeti természetes bejáraton keresztül nyelte a nem karsztos térszínről lefutó vízfolyást. Az idősebb felső termekben már megindult és jelenleg is folyik a cseppkőképződés – nagyfelületű cseppkőlefolyások, képződmény együttesek -, míg az alsó szakaszok agyaga és a cseppkövek hiánya a nem túl régi elöntések képében jelentkező, talán még időszakosan – a törmeléken át – ma is előforduló víznyelésre utalnak.

Fotó: MTI/Komka Péter

A barlang hossza 160 méter, vertikális kiterjedése 33 méter, mélysége 18 méter, magassága 15 méter.

Fotó: MTI/Komka Péter

A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, helyenként létra segíti a közlekedést. A barlang hőmérséklete 9-10 ºC körül alakul, és abban vizes-sáros és száraz szakaszok egyaránt található. A rövid, 30 perces túra felszíni túraruhában, és akár kézilámpával is bejárható, az 1 órás hosszú barlangtúrához azonban sisak, fejlámpa, barlangász overall szükséges, melyet a túravezetők biztosítanak a résztvevők számára. A résztvevőknek csak meleg aláöltözetről, és gumicsizmáról szükséges gondoskodniuk – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik