Virágzó vidékünk

Megünnepelték a puszta napját a Hortobágyon

A díszvendég egy másik magyar világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Bencés Apátság volt.

Kánikulai melegben rendezték meg Hortobágyon szombaton a puszta tavasznyitó rendezvényét, a világörökségi napot, a Szent György-napi kihajtási ünnepet és a kézműves vásárt. A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP), a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. és a település önkormányzata a Szent György-napi kihajtási ünnephez kapcsolódva az idén már második alkalommal tartotta meg a kézműves vásárt, és a Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek a díszvendége ebben az évben, egy másik magyar világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Bencés Apátság volt – tájékoztatott az MTI.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon kiemelkedően fontos a Szent György-napi kihajtási ünnep, ahol a pásztorokkal és állatokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.  A  hagyományokhoz híven szombaton a kilenclyukú hídon áthajtották a jószágokat, átvonultak a csergető csikósok, a híres pusztaötös, miközben a híd lábánál legelészett a szürkemarha gulya.

Idén nyáron 393 bivaly, 2742 szürkemarha, 250 ló és 1520 rackajuh legel az idén nyáron a hortobágyi pusztán, hozzájuk csatlakozik a nemzeti park 776 rackája.

A puszta napján a híres hortobágyi csárdában hamisítatlan pusztai ételeket: szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült fogásokat kínáltak a vendégeknek. A vásártéri kézműves forgatagban pedig egyebek mellett bioételekkel, bioborokkal, különféle kézműves termékekkel és színes programokkal várták a látogatókat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik