Virágzó vidékünk
Hortobágy, 2017. április 22.
Hagyományõrzõ pásztorok és gulyások és csikósok szûr viseletben a hortobágyi Kilenclyukú híd mellett. A szûr egy õsi viselet egy vállra vetett köpeny szerû ruházat. A szûr jelentése kettõs, mely egyrészt az anyagot, szûrposztót, másrészt pedig az ebbõl a szûranyagból készült, és ugyancsak szûrnek nevezett kabátféle felsõruhát jelenti. A suba mellett a magyar népviselet legsajátosabb ruhadarabja. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Megünnepelték a puszta napját a Hortobágyon

A díszvendég egy másik magyar világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Bencés Apátság volt.
Korábban a témában:

Kánikulai melegben rendezték meg Hortobágyon szombaton a puszta tavasznyitó rendezvényét, a világörökségi napot, a Szent György-napi kihajtási ünnepet és a kézműves vásárt. A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP), a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. és a település önkormányzata a Szent György-napi kihajtási ünnephez kapcsolódva az idén már második alkalommal tartotta meg a kézműves vásárt, és a Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek a díszvendége ebben az évben, egy másik magyar világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Bencés Apátság volt – tájékoztatott az MTI.

Hortobágy, 2017. október 21.
Népi táncosok a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál megtartott Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen 2017. október 21-én. A hidegebb idõ közeledtéves, a hagyományt követve, a Hortobágyon a pásztorok a rájuk bízott jószágokat behajtják a pusztai legelõkrõl téli szálláshelyükre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon kiemelkedően fontos a Szent György-napi kihajtási ünnep, ahol a pásztorokkal és állatokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.  A  hagyományokhoz híven szombaton a kilenclyukú hídon áthajtották a jószágokat, átvonultak a csergető csikósok, a híres pusztaötös, miközben a híd lábánál legelészett a szürkemarha gulya.

Idén nyáron 393 bivaly, 2742 szürkemarha, 250 ló és 1520 rackajuh legel az idén nyáron a hortobágyi pusztán, hozzájuk csatlakozik a nemzeti park 776 rackája.

A puszta napján a híres hortobágyi csárdában hamisítatlan pusztai ételeket: szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült fogásokat kínáltak a vendégeknek. A vásártéri kézműves forgatagban pedig egyebek mellett bioételekkel, bioborokkal, különféle kézműves termékekkel és színes programokkal várták a látogatókat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.