Virágzó vidékünk
Szeged, 2018. augusztus 4.
Virágzó indiai lótusz (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében 2018. augusztus 4-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Virágzik a szegedi füvészkert büszkesége

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 08. 05. 11:30

A virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen ősz kezdetéig megcsodálhatják.
Korábban a témában:

Nyílik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében. Ezek a növények a botanikus kert büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virág szinte beborítják a vízfelületet. Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

Szeged, 2018. augusztus 4.
Virágzó indiai lótuszok (Nelumbo nucifera) a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében 2018. augusztus 4-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A virágokat a látogatók – kedvező időjárás esetén – egészen ősz kezdetéig megcsodálhatják.

Szeged, 2018. augusztus 4.
Virágzó indiai lótuszokat (Nelumbo nucifera) néznek látogatók a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében 2018. augusztus 4-én.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A legenda szerint Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. július 31.
Sztaracsek Ádám, a Jánoska Cukrászda cukrásza által készített, Magyarország tortájának választott Komáromi kisleány elnevezésû torta egy szelete az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezõinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2018. július 31-én. A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.