Virágzó vidékünk

Ritka láperdőre bukkantak az Őrségben

Hazai lápjaink 97%-a tűnt el mára az emberi beavatkozásnak köszönhetően.

A Vadása-tó közelében, helyszíni bejárás közben egy a meglevő nyilvántartásokból még hiányzó láperdő foltra találtak az Őrségi Nemzeti park munkatársai. A terület nem védett, és nem része a Natura 2000 hálózatnak sem, pedig a kifejezetten lápokra jellemző, védett tőzegpáfrány ezres nagyságrendű állománya él rajta, továbbá a szintén védett osztrák zergevirág, szálkás pajzsika és mocsári kocsord növényfajok több tucatnyi egyede is megtalálható itt – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Őshonos erdők születnek a Maros ártérben
A hullámterekben nem könnyű az erdőterületek felújítása.

A természetvédelmi törvény rendelkezései szerint Magyarországon valamennyi lápterület országos jelentőségű védett területnek minősül, ezért annak lehatárolása és ingatlannyilvántartásba történő bejegyzése céljából értesítették az illetékes természetvédelmi hatóságot. Mivel a lápterület a közelmúlt heves esőzései nyomán megrongálódott völgyzáró gát közelében található, a szükséges helyreállítási munkálatokról folyamatosan egyeztetnek Hegyhátszentjakab Község Önkormányzatával és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal.

A Föld lápterületeinek 90%-a, az európai lápok több, mint 60%-a, míg hazai lápjaink 97%-a tűnt el mára emberi behatásra. A jelenleg még fellelhető lápi élőhelyek ugyanakkor sajátos élővilággal rendelkeznek, ezért kiemelt védelmet érdemelnek

– írták a közleményben.

Kiemelt kép: Dr. Szépligeti Mátyás/Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik