Virágzó vidékünk

Fesztivállal köszöntik az Őrség zöld aranyát

A jubileumi, 15. tökfesztivál változatos programokat kínál.

A 80-90 éve az Őrségben termesztett olajtöknek szeptember végére esik a betakarítása, ehhez kapcsolódóan a tökfesztivál minden évben a tök helyi kultuszával ismerteti meg a látogatókat. Az Őrségi Tökfesztivált – mely a Nyugat-Dunántúli Turisztikai Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai eseménye – idén szeptember 26-28. között rendezik négy település –  Őriszentpéter , Szalafő, Magyarszombatfa, Nagyrákos – összefogásával.

Az olajtök a tájegység büszkesége, magjából nyerik az Őrség „folyékony zöld aranyát”, melynek felhasználásával készült 2016-ban az ország tortája.

Az Őrség zöld aranya lett 2016-ban Magyarország tortája
A tortát augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön kóstolhatjuk meg először.

A fesztivál idén is változatos programokat kínál a látogatóknak: hagyományőrző néptánccsoportok, könnyűzenei koncertek, gyermekműsorok egyaránt szerepelnek a kínálatban, miközben kézművesek és őstermelők kínálják termékeiket a rendezvény helyszínein. Természetesen az ismert őrségi ételek is kiegészülnek valami “tökfesztiválival”: a vendéglátósok rengeteg tökös ételt kínálnak a megéhező  vendégseregnek.

Látványnak sem utolsó az igazi őrségi tökös-mákos rétes készítése
Akárhogyan és akárhányszor nézzük a videót, ez igazi tudomány.

A rendezvény legforgalmasabbnak ígérkező napján, szeptember 29-én ingyenes autóbusz járatok, úgynevezett tökjáratok közlekednek Őriszentpéter és Szalafő között.

A fesztivál részletes programja ITT OLVASHATÓ.

Kiemelt kép: Facebook/Őrségi Tökfesztivál

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik