Virágzó vidékünk

Libalakomával egybekötött gyógyfürdős hétvégére invitál a kiskunmajsai Jonathermál

Néhány hét és itt van Márton napja. Ez a nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.

A köztudatban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek.

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Mártonkor nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek közé tartozik a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal.

Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának, aki pedig spicces lesz a bortól, az a következõ évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól.

A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér akkor havas telet vártak.

Fotó: pixabay.com

Jó hír, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a kiskunmajsai Jonathermál az idei évben is megrendezi a Márton Napi Hétvégét, melynek keretében a vendégek élőzene mellett fogyaszthatják libalakomájukat a Lópofa Csárdában.

Menü:

  • tárkonyos libanyakleves lúdgégetésztával
  • libatoros tál: sült libacomb hercegnő burgonyával, párolt vörös káposzta, roston sült libamáj Tokaji raguval.
  • lúdlábszelet
  •  1 pohár (2 dl) újbor fejenként

A Jonathermál Motel csomagajánlatai a szálláson és a vacsorán felül fürdőbelépőket és aroma masszázsokat is tartalmaznak. Ez a hétvége igazi kényeztetés lesz testnek és léleknek.

A vendégeket 

  • gyógy- frissítő- és aromamasszázs,
  • víz alatti vízsugármasszázs,
  • a fürdő csarnokában szauna-sziget,
  • sókabin és mártózó medence várja.

További információ és szállásfoglalás a Jonathermal oldalán.
Telefon: 06/77 481-855

A cikk a Jonathermál Zrt. támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik