Virágzó vidékünk

Európai Klímasztár-díjat kapott a kisalföldi falu

A település a korábbi években több más elismerésben is részesült.

A pályázó húsz magyarországi település közül októberben Kunsziget 14 más országbeli európai közösséggel együtt, hazánkból egyedüliként vehette át mintaértékű éghajlatvédelmi tevékenységeiért az európai Klímasztár – Climate Star – díjat Ausztriában, tájékoztatott a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség.

Az alig 1200 lakosú falu – amely alapító tagja az éghajlatvédelmi szövetségnek – az elmúlt években a környezettudatosság szellemében nagy hangsúlyt fektetett a megújuló energiák hasznosítására, zöldterületek kialakítására, a lakosság szemléletformálására. Utóbbit a legkissebbek körében kezdték el, hiszen két oktatási-nevelési intézményük zöld óvodaként, illetve ökoiskolaként országos hálózat tagjaként működik.

Kunszigeten az önkormányzati tulajdonú épületek energiafelhasználásának mintegy háromnegyedét biztosítja a napelemrendszer, miként a felújított sportcsarnok melegvíz-ellátását is megújuló energia látja el. Az iskolában az elavult földgáz-fűtést modern levegő-levegő hőszivattyú-rendszerre cserélték, a közterületeken pedig fásítási programba kezdtek. Programjaik megvalósításában a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség támogatását élvezhették.

Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere az Európai Klímasztár-díjhoz kapcsolódva elmondta:

A település jövőjéért végzett munkában kiemelt szerep jut a helyi közösségeknek, legyen szó a legkisebb óvodásokról, iskolásokról vagy a helyi civil szervezetekről. Csak az ő közreműködésükkel lehet élhető a település. A helyi együttműködés mellett a település határain átívelő, hazai és nemzetközi kapcsolatok is fontosak, melyekből többször nyernek ötleteket a helyi fejlesztésekhez.

Kunsziget a komplex településfejlesztés területén elért kiemelkedő eredményeiért 2012-ben Európai Falumegújítási Díjat kapott, kategóriájában többször volt a Magyarországi Biodiverzitás Díj nyertese,  tavaly pedig klímavédelmi tevékenységeivel Magyarországon nyerte el a hazai Klímasztár-díjat.

Fotók: kunsziget.hu

Villanyszámlát is alig fizet a Klímasztár-díjas falu
Néhány éve a jelenlegi tizenegyszeresét utalták a szolgáltatónak.
Olvasói sztorik