Virágzó vidékünk

Lovaskocsiról is megcsodálhatják a turisták Keszthelyt és környékét

A lovas turizmus népszerűsítését, valamint a természeti-kulturális értékek bemutatását tűzi ki célul az a szlovén–magyar projekt, melyben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Pannon Egyetem Georgikon Kara dolgozik együtt a szlovéniai Zavod Nazaj na konja („Vissza a lovakhoz” Intézet) és a RIS Dvorec Rakičan (Rakičan kastély Kutató- és Képzőközpont) szervezetekkel, írta a Monitor Magazin.

A projektpartnerek lovas turisztikai programokat valósítanak meg a térségben, lovaskocsis túraútvonalakat dolgoznak ki, amihez interaktív térkép készül – ilyen módon szeretnék népszerűsíteni a lovas kultúrát és az ahhoz köthető idegenforgalmat Keszthelyen, és környékén.

Fotó: Kovács Ferenc

Magyar részről a projekt leglátványosabb eleme a Helikon Kastélymúzeum kivitelezésben készülő, 8 fő (6 felnőtt + 2 gyermek) szállítására alkalmas, korhű megjelenésű, kényelmes lovaskocsi, utasterében video és audio guide szolgáltatással, melyet első alkalommal az 2019. évi Utazás Kiállításon mutatnak be a nagyközönségnek.

A Pannon Egyetem a projekt keretében speciális tananyagokat dolgoz ki, lovas és turisztikai szakemberek képzését végzi, továbbá két lovat szerez be, melyek képzését és folyamatos tréningben tartását biztosítja.

Mindkét magyar partner két-két lovas kocsis túraútvonalat dolgozott ki

A Helikon Kastélymúzeum „A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában” nevű túrája a Természet Házához, a Nagymezőre és a Festetics Imre állatparkba kalauzolja el az érdeklődőket.

A „Festetics-kör” elnevezésű útvonal pedig Keszthely város határain belül kínál látványos lovas kocsis túrát, a Festetics családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével.

A Pannon Egyetem túrái a Gyöngyösi csárda és a betyársírok érintésével a Béke sztúpához és Zalaszántó több érdekes látnivalójához, illetve a Fenyves allén indulva a Szendrey Júlia-emlékház, a Georgikon lovarda és Fenékpuszta meglátogatásával a Kis-Balatonhoz vezetnek.

A Fenyves allé Keszthelyen /Fotó: keszthely.hu

A projekt összköltsége 818 ezer euró, ebből a Helikon Kastélymúzeum projektrésze 153, a Pannon Egyetemé 113 ezer euró.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikipédia

Olvasói sztorik