Virágzó vidékünk

Szigorításokkal védik a csáfordi erdő sok millió tőzikéjét

Kötelező lesz az úton lévő sárba és vízve lépni - gumicsizmában.

Soprontól mintegy 50 kilométerre, Győr-Moson-Sopron megye Vas megyével határos délnyugati területén, a Répce folyó mellett terül el Csáfordjánosfa, melynek egyik nevezetessége a védett, tőzikés erdő. A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágzik, becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja.

Fotó: Molnár László

Kora tavasszal csodálatos látvány a csáfordi erdő, amikor a tőzikék fehér virágai mesebeli tájjá varázsolják a védett ligetet. A területen kialakított 4 kilométer hosszú tanösvényen a látogatók a kihelyezett tájékoztató táblákról ismerhetik meg a virág jellegzetességeit, az erdő és a Répce folyó életét. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a látogatók száma, a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi őrei  pedig gyakran tapasztalták, hogy vannak, akik egyrészt nincsenek felkészülve a körülményekre, másrészt saját élményük fontosabb, mint a természeti értékek megóvása, írta a Kisalföld.

A csáfordi lápos erdőben csapadékmentes időjárás esetén is vannak vizes részek a kijelölt úton, eső után pedig hatalmas a sár. Ennek ellenére félcipőben érkezik soka látogató, aki aztán a virágok közt próbál száraz lábbal sétálni, vagyis széttapossa a tőzikéket. Ennek egyenes következménye, hogy az elmúlt években a nemzeti park legszerényebb becslései szerint is több tízezer virág pusztult el több millió forint értékben

– mondta a portálnak Váczi Miklós, a nemzeti park őrszolgálat-vezetője.

Fotó: Molnár László

A további természetkárosítás megelőzésére szigorú szabályozást vezetnek be az idei évtől. E szerint időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán csak gyalogosan és kizárólag magas szárú gumicsizmában lehet közlekedni, vagyis az úton lévő sárba, vízbe lépni kötelező! A nem megfelelő ruházatban érkezőket a természetvédelmi őrök megkérik a távozásra. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A bírság összege elérheti az ötvenezer forintot is.

Fotó: Molnár László

A szakemberek azt javasolják, hogy aki biztosra akar menni és a tőzikés sorsa is fontos számára, az a nemzeti parkhoz bejelentkezve szakavatott vezetővel járhatja be a tanösvényt.

Kiemelt kép: Molnár László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik