Virágzó vidékünk

Hamarosan virágba borul az ország legnagyobb nárciszmezője Babócsán

A Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó Babócsán csillagos nárciszok virágzanak április-májusban, ameddig a szem ellát.

Áprilisban-májusban nyílik hazánk egyetlen őshonos, védett nárcisza, a csillagos nárcisz, vagy ahogy faluhelyen mondják, a csillagvirág.

A Babócsai Basakert nevezetessége az itt lévő nárciszmező, amelynek látványa április-május táján különleges élményt nyújt. A gyönyörű nárciszok jelenléte a hagyomány szerint a török időkből ered: a babócsai várat ostromló török pasa egyik felesége ültette a növényeket.

Jelenleg itt található hazánkban a védett növény legnagyobb összefüggő területe.

A csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, így a részaránya mintegy 15%-ra csökkent, de így is csodálatos látványt nyújt. A Basakert évi 5-6 ezer látogatójának többsége a virágzás idején keresi fel a parkot, s különösen a Nárcisznapokon nő a terület látogatottsága.

A Babócsai Basakert egyedülálló értéke a nárciszmezővel borított, műemléki védelem alatt is álló történelmi romkert. A Basakert az egykori Árpád-kori helység, később a középkori mezőváros, végül a török település 1980-as években feltárt, majd visszatemetett maradványait rejti. Itt volt Somogy megye legnagyobb alapterületű földvára is. Az egykori épületek közül csak a gótikus Szent Egyed plébániatemplom kb. 1,5 m magasságú falazata maradt meg.

Fotó: MTI/Varga György

A terület jellegzetességét adó csillagos nárcisz mellett védett növényként a szártalan kankalin is előfordul itt, valamint jellemző növénytársulása a franciaperjés kaszálórét. Elsősorban botanikai és kultúrtörténeti szempontból jelentős a kert kis kiterjedésű védett területe, így állatvilága csak a környéken előforduló és ehhez az élőhelyhez kötődő fajokkal jellemezhető.

Kiemelt kép: pixabay.com

Íme a világ legszebb virágoskertjei és vadvirágmezői
A természet ontja magából a csodákat, tavasszal és nyáron különösen bőkezű velünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik