Virágzó vidékünk

Helyi kertészetek a szombathelyi Herényi Virágút főszereplői

Nem új keletű ez a színpompás tavaszi rendezvény, 2003 óta  ugyanis minden évben, április utolsó hétvégéjén, a helyi búcsúval egybekötve virágba borulnak Szombathely kertvárosának utcái, kinyitja kapuit a Herényi Virágút – Virág-és dísznövény kertészeti kiállítás és vásár.

A hölgyeknek szebbnél-szebb virágot, a szomjazóknak “borvirágot”, a gyermekeknek vásári forgatagot, és színes programokat ígérnek

Idén két napon át élvezhetik a látogatók a herényi virágzást, szombaton és vasárnap (április 27-28-án) több mint harminc kertészeti standdal, közel egy km-es útvonalon, nyolc rendezvény-helyszínnel jelentkeznek a szervezők.

A vásározókat a szebbnél-szebb virágok mellett kézműves kirakodóvásárral, vásári ételekkel, bor-sör és pálinkakülönlegességek, több helyszínen zajló kulturális-és szórakoztató programokkal, helytörténeti sétákkal várják. Látványosnak ígérkezik a virágos jelmezes és a biciklis felvonulás is.

Nagy Zoltán / przoli.blogin.hu

A Herényi virágút igazi különlegessége, hogy a kiállító virág-és dísznövény kertészek zöme a közelben lakik

Szombathely két zöldövezeti városrésze, Herény és Kámon ugyanis évszázadok óta híres kertészeteiről és arborétumáról. A térségben napjainkban is több nagy, mellettük közel harminc kisebb virág- és dísznövénykertészet működik. A virágkertészet hagyománya egyébként egészen 1730-ig vezethető vissza, amikor Gotthárd család őse, Gotthard Ferenc botanikus Herényben az első melegházat megépíttette. Azt, hogy a területnek különleges klímája lehet, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1890-ben Saághy József Kámonban létesítette különleges növényritkaságokból álló arborétumát.

Nagy Zoltán / przoli.blogin.hu

A virágút is ezt a természetes útvonalat követi – nem egy kertész saját háza előtt kínálja növényeit

A szombathelyi Bertalanffy Miklós utcától indulva, a Hóvirág és Tulipán utcán majd a Csók István utcán keresztül jutunk el a célállomásig, a Béke térig, ahol a Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. telephelye, valamint a rendezvényt szervező civil szerveződés, a Herényi Kulturális és Sportegyesület székhelye, a Herényiek Háza található.

A Herényi Kulturális és Sportegyesület szimbolikus nagy rendezvényévé vált Herényi Virágút 2012-ben elnyerte a Nyugat-Dunántúl Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye címet is. Mára országos hírű, érdemes – főleg ragyogó szép időben – végigsétálni ezen a pazar, csupa virágos útvonalon.

Címlapfotó: Nagy Zoltán / przoli.blogin.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik