Virágzó vidékünk

Zala megye csodájában kinyíltak az azáleák

Régi időkben ezt a hegyvidéki hangulatot árasztó sajátos mikroklímájú völgyet Doboskútinak nevezték, a nyolcvanas-kilencvenes  években Róka, aztán Kígyó völgynek hívták, mára Azáleás-völgy lett. Így keressük, így is találjuk kitáblázva, helyileg pedig Zalaegerszeg déli végében, az Alsóerdőben található. Ahogy a fotón is olvasható: ez Zala megye csodája.

Igazi dunántúli bükkös ez, magasra nyúlt fákkal, erdei klímával, feljebb a hegyen futkározó őzekkel. Kész csoda, hiszen tényleg csak pár kilométernyi sétára van innen a belváros. Ahogy a gyíkok a köveken, úgy sütkéreznek  a tavaszi jó időben az Alsóerdőn a zalaegerszegiek, megtelnek a bicikliutak, kismamák babakocsikkal, a családok  pedig gyalogosan indulnak el a kijelölt turista-útvonalakon. Srácok terepbiciklikkel hajtanak fel a hegyre, a poros utakon, egészen a kilátóig.

Ilyenkor április végén – május elején az Alsóerdő legfőbb látványossága az Azáleás-völgy

Az Alsóerdő völgyében, 1973-tól egy sűrű akácos helyén kezdték el kialakítani, fokozatosan több ezer színpompás, csodálatos illatú azáleát, más nevén rododendront vagy havasszépét telepített ide, a fenyőfák közé a Zalaegerszegi Erdészet.

Fatalin Gyula erdőmérnök ötlete nyomán a Jeli Arborétum példájára hozták létre. A gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált.

Most még csak pár bokor nyílik, főként rózsaszín virágúak

Egy héten belül az egész völgy kivirul. A sárga kaukázusi azáleából láthatunk (ez illatos fajta) majd a legtöbbet, ám a fehér, a piros és a lila számtalan árnyalatát is felfedezhetjük. A pompás „rododendron-szurdokban” szigorúan védett növényeket, és számos fenyőfajt is találhatunk.

Ha úgy érkezünk, és nincs éppen tűzgyújtási tilalom, a völgyben, a rododendronok között akár még szalonnát is süthetünk! Kijelölt tűzrakóhelyet, fedett beállót, padokat is találunk – minden adott egy remek szabadtéri piknikhez!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik