Virágzó vidékünk

Szirmott bontott 2019 vadvirága

Kevésbé látványosan indult a virágzás, de a most bimbóikat fejlesztő egyedek pompázatosak lesznek.

Védett növényünk a magyar zergevirág az üvegházi gerberával vetekedő szépségű, annak kicsinyített mása. Bár a Balkánon valamivel elterjedtebb, de Magyarországon is találkozhatunk nagy állományaival, tudtuk meg a DINPI közösségi oldaláról.

Ahogy korábban már írtunk róla, ez a bájos sárga virág lett 2019 vadvirága. Budapest környékén, a Budai-hegyekben, a Pilis vonulatán és a Visegrádi-hegységben gyakorinak mondható, de a Keleti-Bakonytól a Vértesen át a Gerecséig, a Velencei-hegységtől a Biai-hegyeken át a Tétényi-fennsíkig, a turistautak mentén találkozhatunk vele.

A virág magassága 25-55 centiméter. A szár nyúlánk, ritkásan pelyhes és mirigyszőrös, 1-3 fészkű, többlevelű. Áprilistól júniusig virágzik. Tőlevelei a virágzás után hajtanak ki.

2019 vadvirága a magyar zergevirág
Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Bár az áprilisi aszály miatt kevésbé látványosan indult a virágzás, de a most bimbóikat fejlesztő egyedek már pompázatosak lesznek, érdemes lesz fotózni őket.

Rokonai – az áprilisi virágzású, szubmediterrán elterjedésű, keleti zergevirág kivételével – a környező magashegységek zergejárta ormain várják a virágzásukhoz kedvező időszakot, vagyis a nyarat.

Fotó: Facebook/Duna-Ipoly Nemzeti Park

Kiemelt kép: Pixabay.com

Íme a világ legszebb virágoskertjei és vadvirágmezői
A természet ontja magából a csodákat, tavasszal és nyáron különösen bőkezű velünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik