Virágzó vidékünk

Öreg erdők titkos lakóira bukkant a fotós Bogyoszlón

Az erdei madárfészek orchideák arasznyi növények, amelyek lassan elvirágoznak.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán a hét fotója Áder Csaba “Madárfészek orchideák virágzása” című képe lett. A különleges fajt a bogyoszlói erdőben sikerült lencsevégre kapni.

A növényeket, mert összesen 15 példányt találtam Bogyoszló egyik erdejében fényképeztem, ahol évek óta felbukkannak. Védettsége okán nem szeretném közölni az erdő pontos nevét. Mint minden orchidea, ez a faj is védett, eszmei értéke 5000 forint

– mesélte Áder Csaba.

Ez az orchidea, hivatalos nevén madárfészek orchidea vagy madárfészek békakonty onnan kapta a nevét, hogy a gyökérzete “madárfészekre” emlékeztet. Erdei faj.

Az orchideák különlegessége, hogy a magjaik csírázásához és a növény későbbi életéhez szükség van egy gombapartnerre, amely segíti őket. Nélkülük nem képes kicsírázni a növény, hiába termel akár egy virágszár több ezer magot! A madárfészek orchidea abban különleges, hogy teljesen a gombapartnerére hagyatkozik, mivel nincsenek levelei nem fotoszintetizál és az emiatt kieső tápanyagot a gombapartnere biztosítja számára.

Csak májusban nyílik, arasznyi magas, maximum 20 cm-re nő

Nehezen vehető észre, annak ellenére, hogy olyan helyeken fordul elő, ahol a sűrű, zárt lombkoronaszint miatt gyér az aljnövényzet. Magyarországon nem tartozik a ritka orchideák közé, ennek ellenére inkább hegyes, dombos vidékeken található.

Bogyoszlón egy egész kicsi állományát találtam, amely minden évben változó mennyiségen hozza a virágokat. Volt, hogy 2 tövet találtam csak, idén viszont 15-öt. A Rábaközben ritka, mivel csak kevéssé zavart, öreg erdőkben fordul elő

– tette hozzá a fotós.

Kiemelt kép: Áder Csaba

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik