Virágzó vidékünk

Újrafakadt források vizéből alakítanak ki gyógytavat Dunaalmáson

Az új gyógyhelynek a reumatikus panaszokban szenvedők is örülni fognak.
Korábban a témában:

A római korban is meglévő, újrafakadt források vizéből alakítanak ki egy pihenőtavat Dunaalmáson, a Bécs és Budapest közötti kerékpárút szomszédságában – írta az MTI.

A tavat tápláló forráskút 23,4 fokos, hozama akár az 1000 litert is eléri percenként

A víz iható tisztaságú, páratlanul magas szulfidtartalmú, reumatikus panaszokra is ajánlott. Jelentős a szulfát, kalcium és magnéziumtartalma is.

Dunaalmási panoráma – Fotó: Szeder László/Wikimedia Commons

A pihenőtó 1800 négyzetméteres lesz, mélysége két és fél méter

Az egyik partot fövenyessé alakítják, a tó körül sétányt alakítanak ki.  A beruházás költsége meghaladja a 23 millió forintot, ebből tízmillió forintot várhatóan pályázatokból kap meg a település, a fennmaradó összeget az önkormányzat saját költségvetéséből gazdálkodta ki.

A faluban 1914-től 1986-ig működött a forrásokra épült strand, majd a szénbányászat túlzott vízkiemelése miatt elapadt az utánpótlás. Mire visszatértek a fakadó vizek, a létesítmény állapota leromlott és elbontották. Dunaalmás egy földalatti hegység csúcsán található, már a rómaiak is fürdőházat építettek a melegvizű kénes forrásra. A komáromi múzeumban látható egy emlékkő, melyet Pannónia kormányzója állíttatott, miután a forrásvíztől meggyógyult.

– nyilatkozta az MTI-nek Ollé Árpád polgármester.

A legendák szerint 1751-ben Mária Terézia erre járva felfigyelt a római maradványokra és Bécsbe visszatérve utasítást adott orvosának a víz vizsgálatára. Torkos Jusztusz János szerint a víz mérsékli a gyomorpanaszokat, kéntartalma enyhíti a bőrpanaszokat, mikroelemei nyugtató hatásúak, csökkentik a depressziót.

Kiemelt képünkön vízáteresztő az ókorban kőszállításra használt római út alatt – Fotó: Wikimedia Commons

Kommentek

Tiszacsege, 2018. június 11.
Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán 2018. június 10-én. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom elõtt még egész Európában elõfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetõk meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.