Virágzó vidékünk

Újra van víz az Őrség legszebb tavában

A nyári szezonra újjászületett a tó, újabb fejlesztésekre is van kilátás.

Ahogy a Sokszínű Vidék megírta, az Őrség tavának vízével a problémák már évekkel ezelőtt kezdődtek.

Leeresztették az Őrség legszebb tavának vizét
A tó medrében jelenleg alig van víz, 8000 köbméter iszapot kell az aljából kitermelni.

2017 augusztusától tilos volta Vadása-tóban fürödni, az akkor a felszaporodott a kékalga miatt. A legnagyobb csapást azonban egy évvel később, 2018. június 9-én egy hirtelen esőzés okozta. Az özönvíz alámosta a tónál gátat, tönkretette a zsilipet.

Ilyen volt – feltöltés előtt Fotó: Tóth Jenő

Idén februárban lecsapolták a tavat

Azóta közel nyolcezer köbméter iszapot kellett elszállítani a tó fenekéről. Helyreállították a gátat, majd az árapasztó műtárgyakat is rendbe tették. Az elmúlt hétvégén aztán szimbolikusan is visszakapta a Vadása az élővilágát: ezer kilogramm pontyot telepítettek a tóba, fúvószene kíséretében.

Információnk szerint, ha az időjárás megengedi, később másféle halakat is telepítenek. A víz minőségének megőrzése érdekében azonban a halak etetése tilos.

Heroikus munkával, közel 70 millió forint állami támogatással és 20 millió forint önerőből sikerült újraéleszteni a tavat. A víz minősége kiváló, a tó megkapta a szükséges engedélyt az üzemeltetésre és a fürdőzésre is.

Galéria Vadása-tó újjászületése
Fotó: Tóth Jenő

A fejlesztések ezzel nem értek véget

A tó körül három forrás is található, amelyek nemsokára fedést kapnak.

Egy forrás a parkolónál van, a fedésre hamarosan egy faragott bagoly is kerül, ez lesz Bagolyodú forrás. A következő nagyobb a strandnál található, ez a Gólyafészek nevet kapta, a harmadik pedig a Rókalyuk forrás lesz. Amikor le volt engedve a tó, akkor is látszott, még jó pár helyről jön elő víz – a Vadása a források tava

– tudta meg a Sokszínű Vidék.

Ezeken kívül még jegyzik a Malomgát forrás is, ennek érintésével egy új túraútvonalakat is szeretnének a Vadása környékén kialakítani. A tavat tápláló források elvileg ivóvíz tisztaságúak, és a helyiek előszeretettel fogyasztják, de hivatalosan még nem vizsgálták be.

Fotó: Tóth Jenő

A gátnál egy különleges jégkorszaki növényre is bukkantak

A tó gátjánál még tavaly eddig ismeretlen lápterületre bukkantak az Őrségi Nemzeti Park munkatársai. Mint kiderült, különleges jégkorszaki tőzegpáfrány-kolónia él itt, viszonylag nagy számban. Nagyon ritka növényről van szó, amelynek él néhány egyede máshol is, ekkora állományról azonban nem tudnak Magyarországon.

A tó felújítása során többletköltséget jelentett, hogy megőrizték ezt a különlegességet, hiszen olcsóbb lett volna a tó medréből kimert iszapot közvetlenül a part mellé önteni. Viszont inkább megóvták a jégkorszaki növénypopulációt.

A területet azóta védetté nyilvánították, és a  gáttól egy túraútvonalat is kialakítottak, ahonnan meg lehet nézni ezt a különleges páfránykolóniát.

A tónál a strandszezon  is elkezdődött

Ahogy megtudtuk, 550 forintos felnőtt belépővel kell számolni, és a víz minősége pedig kiváló. Kinyitott a hekk-sütöde, de kapni lángost és pizzát is a tó közeli büfésoron.

Címlapfotó: Tóth Jenő

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik