Szó Gellért salgótarjáni cukrász neve 2015-ben vált ismertté, amikor Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortájával megnyerte az ország tortája versenyt. A 31 éves fiatalember 2016-ban ismételt, az Őrség zöld aranya lett a legjobb torta Magyarországon, de a második helyezést is az ő kreációja, a Zuzorka nyerte el.
Gellért és testvére, Dani, a pék közösen kezdték vállalkozásukat a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda és Pékség megnyitásával, ahol az édességek és fagylaltok mellett házi készítésű pékáruk is a polcokra kerültek. Közben rendszeresen különleges meglepetésekkel rukkolt elő a testvérpár, a Sokszínű Vidéknek adott interjújában pedig Gellért elmondta, hogy testvérével malmot vettek és aratni is fognak a minőségi termékek érdekében.
A salgótarjáni üzlet beindítását követően folyamatosan fejlesztettek és bővítettek, Egerben és Gyöngyösön nyitottak üzletet, idén pedig rákacsintottak a Balatonra: cukrászdájuk és pékségük június közepén nyílott meg Balatonkenesén.
Annyi problémával szembesültünk, hogy felvetődött bennünk, talán valamiért nem akarja a jó Isten, hogy ide jöjjünk! De a nyitás napjára minden aggodalmunk elszállt, annyian jöttetek és olyan örömmel és szeretettel, hogy meghatódtunk. Olyannal, hogy a környék vállalkozói – éttermes, virágos, zöldséges, írószeres, strandtulajdonos – mind-mind eljönnek és üdvözölnek, kifejezik örömüket, ajándėkot hoznak meleg szeretettel, még nem találkoztunk
– írták Facebook bejegyzésükben.
Bár a Szó fivérek nem tartózkodnak állandóan Balatonkenesén, a péksütik helyben sülnek, az összes sütemény és a kenyerek Salgótarjánból érkeznek. Éppen ezért kenyér csak kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton kapható, ám a házias, kovászos kenyér egyik jellegzetessége, hogy napok múlva is tökéletes. Az itt készült fagyik és a sütik viszont minden nap várják a balatonkenesei üzletbe betérő vendégeket.
Fotó: Facebook G&D Kézműves Cukrászda és Pékség