Virágzó vidékünk

Virágzik a csak hazánkban előforduló vadvirág, a magyar gurgolya

Tegye fel a kezét, aki ismeri ezt a fokozottan védett hazai növényritkaságot!

Hajtásvégein ernyők, rajtuk apró kis fehér virágok – így festenénk le ezt a fokozottan védett növényritkaságot, a magyar gurgolyát, amely épp a napokban indult virágzásnak a Sas-hegyen. Már csak emiatt is érdemes a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területre kirándulni, hogy virágzás közben is megcsodálhassuk  a magyar gurgolyát.

A természetvédelmi terület munkatársai külön sétákat is szerveznek a Sas-hegyre, hogy a lenyűgöző panoráma mellett a terület természeti és történelmi érdekességeivel is megismerkedhessünk. Érdemes csatlakozni!

Fokozottan védett, le ne tépd! Eszmei értéke 100 000 forint

Alig ismerjük, pedig a  magyar gurgolya (Seseli leucospermum) a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Fokozottan védett, csak Magyarországon fordul elő, élőhelyeinek száma kevés, de ott a faj tömeges. Budapesten nagyobb állománya fordul elő a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen, ahol a déli oldalon elterülő nyílt dolomitszilagyep jellemző karakterfaja – írja róla a Wikipédia. A Dunántúli-középhegységben és a Naszályon, valamint a Keszthelyi-fennsíkon is él. A szélsőségesen száraz, nyílt dolomit-sziklagyepek és a törmelékesedő mészkőgyepek a kedvenc élőhelyei.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) /Facebook

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik