Virágzó vidékünk

Megszólaltak az erdő orgonái, elkezdődött a szarvasbőgés Gemencen

Az erdőgazdaság egyedi programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja az érdeklődőket.

A gímszarvas bikák koncertjét a Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon” bárki meghallgathatja úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt. 2019. augusztus 30. és szeptember 14. között lovas fogattal és kisvasúttal lehet megközelíteni azokat az erdőrészleteket, amelyek közelében jelentősebb gímszarvas bőgés várható.

Fehér szarvast fotóztak egy nógrádi erdőben
Páratlan és ritka látvány.

Az erdőgazdaság egyedi programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 17.30-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg.

Mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, hogyan élnek a gímszarvasok? Ezekre a kérdésekre is válaszokat ad a kirándulást vezető szakember az előadása során. Bemutatja az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsokat is és a bőgőkürt sem marad néma. Ezt követően 18:30-kor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20:30 körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

Nem mindennapi élményben lehet része mindazoknak, akik augusztus 30-án vesznek részt az erdőgazdaság lovas fogatos túráján, hiszen ekkor vacsorával és borkóstolóval egybekötött különleges program biztosít felejthetetlen emléket a szarvasbőgést hallgató turistáknak.

A túrákon való részvételt gyerekek részére az erdőgazdaság általában nem ajánlja, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a környezeti nevelést, ezért egy alkalommal, 2019. szeptember 13-án külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.

Kiemelt kép: Almási István/Gemenc Zrt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik