Virágzó vidékünk

Siófok lehet a magyar som fővárosa

A Húsos Som Társaság újjáélesztené a tradicionális, Magyarországon őshonos gyümölcs termesztését, hogy aztán ízletes termékeket készíthessenek ebből a csonthéjas gyümölcsből- írja az Sonline. A társaság nem titkolt szándéka a som-termesztésének népszerűsítése, és a somból készült termékek minél szélesebb körben történő bemutatása.

A som évtizedekkel ezelőtt még közkedvelt gyümölcs volt hazánkban, így Somogyban is, de a szüret és a termesztés nehézségei miatt megfeledkeztek róla. Ezen változtatna a Húsos Som Társaság.

Szeretnék a környékbeli termelőktől beszerezni az alapanyagot

A siófoki társaság először abban gondolkodott, hogy létrehoz egy saját kísérleti ültetvényt, ahol több nemzetközi fajtát tesztelnek, melyik él meg jobban ezen az éghajlaton. A tervük azóta módosult.

Azt látjuk, hogy ezzel az ültetvénnyel zsákutcába jutottunk, mert Magyarországon nincs fajta bejegyzett som. Így nem lehet támogatásokat igénybe venni, ezért az új irány a saját fajta bejegyzése. Nemesíttetünk egy fajtát, az ehhez kapcsolódó kérelmet már be is nyújtottuk. Ez egy roppant hosszadalmas folyamat.  Az is fontos, hogy ha megvan a somunk, akkor azt megfelelő technológiával szüreteljük.

– magyarázta a portálnak a társaság egyik alapítója, Jankó Gábor .

Addig sem állnak le, Ausztriában már kiállítóként vesznek részt az egyik legrégibb somos termőterülettel rendelkező vidéken, Sank Pöltentől délre. A tavalyi Pielachtaler Dirndlkirtagon saját termékeikkel is bemutatkoztak.  Legutóbb pedig a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen aranyérmet nyertek a somlekvárjukkal. Készítenek még som chutney-t, somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is.

A som önmagában is finom csemege / Fotó: Wikimedia Commons

Kérdés már csak az, sikerül-e a húsos somból készült finomságok elkészítéséhez elegendő mennyiségű ültetvényeket telepíteni.

A som külleme messziről a cseresznyére emlékeztet, bár eléggé ovális

Ez a piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas magot tartalmazó gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő, melyek nemcsak forma-, hanem színgazdag gyümölcsűek. Fája igénytelen, tősarjairól bárhova telepíthető, a téli hideget is jól tűri. A középhegységek vadon élő növénye, általában az erdőszéleken találkozhatunk vele, mert a napos helyeket kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt.Több országban is termesztik, például Ausztriában, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában. Őshonos, régi növényünk, amit a helység- és családnevek is igazolnak: Somló, Somlyó, Som, Somos. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság területén él.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik