A Húsos Som Társaság újjáélesztené a tradicionális, Magyarországon őshonos gyümölcs termesztését, hogy aztán ízletes termékeket készíthessenek ebből a csonthéjas gyümölcsből- írja az Sonline. A társaság nem titkolt szándéka a som-termesztésének népszerűsítése, és a somból készült termékek minél szélesebb körben történő bemutatása.
A som évtizedekkel ezelőtt még közkedvelt gyümölcs volt hazánkban, így Somogyban is, de a szüret és a termesztés nehézségei miatt megfeledkeztek róla. Ezen változtatna a Húsos Som Társaság.
Szeretnék a környékbeli termelőktől beszerezni az alapanyagot
A siófoki társaság először abban gondolkodott, hogy létrehoz egy saját kísérleti ültetvényt, ahol több nemzetközi fajtát tesztelnek, melyik él meg jobban ezen az éghajlaton. A tervük azóta módosult.
Azt látjuk, hogy ezzel az ültetvénnyel zsákutcába jutottunk, mert Magyarországon nincs fajta bejegyzett som. Így nem lehet támogatásokat igénybe venni, ezért az új irány a saját fajta bejegyzése. Nemesíttetünk egy fajtát, az ehhez kapcsolódó kérelmet már be is nyújtottuk. Ez egy roppant hosszadalmas folyamat. Az is fontos, hogy ha megvan a somunk, akkor azt megfelelő technológiával szüreteljük.
– magyarázta a portálnak a társaság egyik alapítója, Jankó Gábor .
Addig sem állnak le, Ausztriában már kiállítóként vesznek részt az egyik legrégibb somos termőterülettel rendelkező vidéken, Sank Pöltentől délre. A tavalyi Pielachtaler Dirndlkirtagon saját termékeikkel is bemutatkoztak. Legutóbb pedig a Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen aranyérmet nyertek a somlekvárjukkal. Készítenek még som chutney-t, somos sót, somos mézet és somlekvárral töltött süteményeket is.
Kérdés már csak az, sikerül-e a húsos somból készült finomságok elkészítéséhez elegendő mennyiségű ültetvényeket telepíteni.
Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons