Virágzó vidékünk

Több híres hollywoodi filmben is feltűnik a legendás pécsi kesztyű

Kisebb csoda, hogy dacolva az idővel, ma is fennmaradhattak, és világszerte ismert és keresett kézműves kesztyűket gyártanak.

Túlélt uralkodókat és birodalmakat, háborúkat és rendszerek lecserélődését. A török időkben gyökerező hagyományos kézműipar mindmáig virágzik Baranya fővárosában. Kis családi manufaktúrákban készítik a világszerte ismert és keresett pécsi kesztyűt. „Tökéletes kesztyűt csak emberi kéz alkothat” – vallják ma is a pécsi kesztyűkészítők. Minden egyes darabhoz 8-10 ember precíz, szakértelmet és rendkívüli ügyességet igénylő munkája szükséges. Az “1861 Kesztyűmanufaktúrát” a XIX. században alapította a török felmenőkkel bíró Hammerli Ferenc.

Petőházi Szilveszter Péter, a kesztyűmanufaktúra tulajdonosa még gyermekkorában, a nagybátyjától leste el a 80-90-es években a tradícionális pécsi kesztyű gyártásának rejtelmeit. A kézzel szabás technikáját, illetve néhány munkafolyamatot az ember maga is el tud látni, de egy bőrkesztyű elkészítése 10 ember keze munkáját igényli, nagyon összetett folyamat.

– meséli Kozma Eszter, a “1861 Kesztyűmanufaktúra” general managere.

Tudja, miért pont Pécs lett a hazai kesztyűkészítés fellegvára? Manapság hány cég foglakozik ezzel? Mennyire virágzik még ez a régi szakma?

Hamerli János alapította meg 1861-ben az első pécsi manufaktúrát, Németországból és Franciországból leste el a kesztyűkészítés alapját. Anno a pécsi Tettye patak vizében cserzették a bőrt, tehát akkor még a bőralapanyag egy része is magyar termék volt. Jelenleg 5-6 cég gyárt hagyományos módon pécsi kesztyűt, de ennél több kereskedőcég viszi hírnevét a világban ennek az egyedülálló, kézzel készült terméknek. A szakembergárda idősödő, de utánpótlásképzéssel is foglalkoznak a cégek természetesen.

A gyár – Fotó: 1861 Kesztyűmanufaktúra

Mik a kézműves kesztyűkészítés kritériumai, mitől kézművesek ezek a termékek? Bőrdíszművesek készítik őket?

A kézi kesztyűkészítés egy 10 lépésből álló, rendkívül összetett folyamat: a tervezéstől a csinosításig 7-8 ember keze munkáját dícsérik a kesztyűk. Ezek a fázisok: tervezés, szabás, préselés, allangírozás, díszítés, varrás, bélelés, szegés, csinosítás, csomagolás. Vannak teljesen kézzel készített kesztyűk, ezeket a külső vastagabb öltésekről lehet felismerni, illetve vannak vegyes készítésű modellek, melyek mind gépi, mind kézi munkát igényelnek. Az 1861 Kesztyűmanufaktúrában szezontól függően 10-20 szakember dolgozik, de mivel  látványmanufaktúraként a turisták számára is nyitva állunk, a nyári szezonban is folyik a termelés.

Modern gépekkel is dolgoznak? Milyen alapanyagokból készül a jó kesztyű?

A tradicionális gépek felújított verzióival történik a termelés. A felhasznált alapanyagok hagyományosan a báránynappa, a szarvas és az irha bőr. De a HAMERLI luxusmárkához egzotikus bőröket is felhasználunk, mint például a strucc, peccary és python.

Manapság mekkora a piaca a minőségi bőrkesztyűnek? Tudna nekünk példát mondani valami extra, különleges termékre? Készítettek hírességeknek is kesztyűt?

A magyar piac kicsi, de a nagyobb bőrruházati- és cipőboltokban természetesen képviseltetjük magunkat, illetve online shopot és 2 üzletet is üzemeltetünk Pécsett. Jelentős exportja van a pécsi kesztyűnek, melynek célállomásai a skandináv országok, valamint Franciaország, Ausztria, Németország és az USA. Természetesen teljesen egyedi igényeket is ki tud elégíteni a kézzel szabás technológiája, így készülhetnek teljesen egyedi méretre kesztyűk. Ezen kívül lehetőség van egyedi modell és színkombinációk rendelésére is. Több híres hollywoodi produkcióban köszönnek vissza kesztyűink a filmvászonról.

A híres pécsi kesztyűk. Fotó: 1861 Kesztyűmanufaktúra

Vannak aktuális kesztyűtrendek? Mi az irány például az idei szezonban?

A trendek mindig az adott év öltözködési és kiegészítő trend színek követik, de hagyományosan a fekete, kék, piros és bézs kesztyűkből fogy a legtöbb.

Végezetül mesélne még arról, miért érdemes megnézni az Önök látványmanufaktúráját?

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben található Kesztyűtörténeti Kiállítás, A látványmanufaktúra és gyári mintabolt több mint 700 négyzetmléteresn mutatja be a bőrkesztyű kultúrát, a gyártást, illetve számos különleges modell közül válogathat az érdeklődő.

Címlapfotó: 1861 Kesztyűmanufaktúra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik