Virágzó vidékünk

A falu, ahol minden nap Erzsébet van

A falu, ahol minden nap Erzsébet van

Harangja napjában háromszor szól: ébreszt, ebédhez hív, és jelzi a nap végét az erzsébetiek számára.

Némi “beleéléssel” azt mondhatjuk, hogy a Mecsekben, a Pécsvárad-Zengőalja kistérségben elterülő Erzsébeten a falu nevéből fakadóan az év minden napján megünnepelhetik az Erzsébeteket. November 19-én ez különösen aktuális, hiszen Erzsébet napja van. De mit érdemes tudnunk a a Karasica völgyében, részben két kisebb patak által határolt dombháton lévő falucskáról?

Fotó: Kótsch Petra

Az alig 250 fős lélekszámú falu nevét Szent Erzsébetről kapta, neve először Szenterzsébet, majd Püspökszenterzsébet volt. Jelenlegi nevét 1949-től viseli. A település jellege eltér a Baranyában megszokott úgynevezett német hosszú utcás típustól, ugyanis házai, utcái szétszórva, mintegy bokorszerűen helyezkednek el, írja a pecsvarad.hu.

Fotó: Kótsch Petra

A dombtetőn magasodó, monumentális támfal által erősített katolikus templomot 1774-ben építették. Színes, mozgalmas freskói Árpád-házi Szent Erzsébet és magyar szentek alakjait ábrázolják. Erzsébet templomának nincs tornya, van viszont mellette egy 18. századi, fából épült harangláb. Ezt szépen felújították, és 2019. augusztus 24-én felszentelték. A harang napjában háromszor szól: ébreszt, ebédhez hív, és jelzi a nap végét az erzsébetiek számára.

Fotó: Kótsch Petra
Fotó: Kótsch Petra

Az öreg harangtorony és a magasodó partfalak mellett a mélyben meghúzódó pincék, régi magyar vagy német paraszti építészet jegyeit magán hordozó házak jellemzik Erzsébetet, ahol Kótsch Petra készített gyönyörű felvételeket a Mecsek e picinyke kincséről.

Fotó: Kótsch Petra

Képgalériánkban további fotók találhatók Erzsébetről

Galéria
Fotó: Kótsch Petra

Kiemelt kép: Kótsch Petra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik