Virágzó vidékünk

10 éves a Zselici Csillagoségbolt-park

Olyan terület, ami kivételes minőségű csillagos égbolttal és éjszakai környezettel rendelkezik.

Európában elsőként, a skóciai Galloway Forest parkkal közösen 2009. november 16-án nyerte el hivatalosan a nemzetközi csillagoségbolt-park címet a Zselici Tájvédelmi Körzet, írja a Duna-Dráva Nemzeti Park közösségi oldala.

A csillagoségbolt-park létrehozásában több szervezet működött együtt, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, az MEE Világítástechnikai Társaság és a Zselica Szövetség formális együttműködést is kötött, később a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. is tettekkel támogatta a projektet.

A természetes éjszaka védelme, a természeti értékek bemutatása mellett a projekt egyik fő célja volt, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezés jelenségére. Azóta még inkább beigazolódott, hogy a természetes sötét éjszakai környezet a természeti egyensúly, a biológiai sokféleség szempontjából ugyanolyan fontosságú, mint a tiszta levegő, a szennyezésmentes víz és talaj.

Mi is az a csillagoségbolt-park?

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association, IDA) megfogalmazása alapján a csillagoségbolt olyan terület, ami kivételes minőségű csillagos égbolttal és olyan éjszakai környezettel rendelkezik, ahol kifejezetten védett a tudományos, természeti, oktatási és kulturális örökség.

A csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség adja, előre meghatározott feltételek alapján. A parknak kiemelkedően jó minőségű éjszakai égbolttal kell rendelkeznie (a fényszennyezés mértékét és az égitestek láthatóságát szigorú szabályok biztosítják), a park kezelési tervében kiemelkedő szerepet kell tulajdonítani az égbolt védelmének, a közvilágításban például ernyőzött lámpatesteket kell használni és lehetőséget kell biztosítani az éjszakai látogatásra, írja a Wikipedia.

A képen a zselici égbolt a Tejúttal a megújult bárdudvarnoki közvilágítás felett – Fotó: Kolláth Zoltán

Tíz év eltelt azóta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet megkapta a kitüntető címet. s a Zselici eredményeknek köszönhetően közben a Hortobágy és Bükk is csatlakozott a sorba, így mára három ilyen védettséget is elnyert területünk van, és továbbiak is várhatók.

A csillagoségbolt-park kezdeményezés fontos szerepet játszott abban, hogy valamilyen szinten a törvénykezés is foglalkozzon a fényszennyezéssel. A tudományos kutatások szerint az esti, éjszakai világítás kék komponense egészségügyi kockázattal is jár – a mell- és prosztatarák kockázata megkétszereződhet a hidegebb fényű világítás mellett a nátriumlámpák sárga fényéhez képest, és a rovarokra gyakorolt hatás is egyértelmű, a kékes világítás hozzájárul a biológiai sokszínűség romlásához.

Jelenleg Európa egyik legfontosabb fényszennyezéssel kapcsolatos kutatási projektje hazánkban zajlik

Három egyetem konzorciuma közel egymilliárdos projektben dolgozik. Ennek keretében két kistelepülésen, Bárdudvarnokon a Zselici, és Répáshután a Bükki Csillagoségbolt-parkban új mintaértékű közvilágítás épült ki 2018 végén. Úgy sikerült csökkenteni a fényszennyezést, hogy a világítás célja szerinti minősége javult. A LED-es világítás színhőmérséklete jóval 3000 K alatti, este 10 óra után, a kritikus pihenési időszakban pedig a kék fénykomponens teljesen kikapcsol.

A hazai kutatásokban kifejlesztett fényszennyezési mérési eljárások élen járnak világviszonylatban is.

Kiemelt kép: Pixabay

Bekerült Európa 20 legszebb úti célja közé a Hortobágy
Olyan területekkel osztozik a rangsorban, mint a Loire-völgye, a Bohinji-tó, a Susak-sziget vagy a Bajor-erdő Nemzeti Park.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik