Virágzó vidékünk

Gyuri bácsi szerint a legszebb karácsonyi ajándék az, ha együtt lehet a család

A 91 éves Szabó Gyuri bácsi élete nyitott könyv, mi több kész regény ismerői és a természet patikáját tisztelők körében. Bükkszentkereszt legnagyobb munkaadója és egyben adófizetője, ha életéről és munkásságáról kérdezik, őszintén vallja:  legnagyobb öröme, hogy sok embernek tudott már segíteni és bíznak benne. Most a közelgő ünnep kapcsán lányával, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeutával beszélgettünk arról, mi is a szokás családjukban Bükkszentkereszten.

Hogyan ünnepli Gyuri bácsi és családja a karácsonyt?

Mivel a családja messze él tőle, az utazás elengedhetetlen kelléke a karácsonynak is.  Elég sok szervezést kíván, ha együtt akarjuk tölteni az ünnepeket, de mindig sikerül elérni, hogy a nagy családdal közösen teljenek a jeles napok. Régebben ő utazott, de most, hogy nagyobb a család, inkább hozzá jön mindenki. Szerencsére “szaporodunk”, már 2 dédunokája van, 10 embernél sosincs kevesebb az ünnepi asztal körül.

Gyuri bácsi lányával Lopes-Szabó Zsuzsával – Fotó: Lopes-Szabó Zsuzsa

Mi az ünnepi menü? Van-e valami fogás, ami Gyuri bácsi nagy kedvence?

Az ünnepi menü rendkívül változatos, mivel a  családban van vegetáriánus, glutén/inzulin intoleranciás és válogatós (dédunoka), valamint az utóbbi években hol várandós volt valaki, hol szoptatott, úgyhogy hol ezt, hol azt nem ehették. Így meglehetősen nehéz egy komoly ünnepi menüt összeállítani. Gyuri bácsi a legegyszerűbb eset: szinte bármit megeszik.  Nem fogyaszt sok húst, karácsonykor amúgy is inkább halat illik enni, amit ő is szeret. Nagyon szereti a tésztát és a főzelékeket, a karácsonyi bejgli a kedvence. Kisétkű ember, ismeri a mértéket.

Gyógynövényeket tea formájában fogyasztunk. A reggeli kalácshoz a házi lekvár, és a bükkszentkereszti specialitás, a fenyőszörpből készült ital nem maradhat el.

Fotó: Lopes-Szabó Zsuzsa

Elmesélné nekünk egy kedves karácsonyi emlékét – akár a gyerekkorából?

Az utcabeli gazdálkodó, Bartha Micu bácsi lovasszánkójával mentünk minden évben az erdőbe karácsonyfáért, az mindig nagy élmény volt. Akkoriban szinte minden évben fehér volt a karácsony. Ketten-hárman gyerekek ott szorongtunk mellette, a lovat Pajtásnak hívták. Az ülhetett fel a szánra, aki a legtöbbet segített neki, az kitüntetés volt.

Gyuri bácsi szerint mi a jó karácsonyi ajándék? Ő mit ajándékoz szívesen?

A jó karácsonyi ajándék az, ha együtt lehet a család. Neki mindig is fejtörést okozott, kinek mit vásároljon, ugyanis egyáltalán nem szeret vásárolni. Ezért nagy örömmel vette tudomásul néhány éve a családi döntést, hogy a legkisebbeken kívül nem ajándékozunk meg senkit. Legnagyobb és legbecsesebb ajándék úgyis az együtt töltött idő, amelynek minden percét élvezik kicsik és nagyok.

Gyuri bácsi korábbi írásunkban három misztikus gyógynövényt is ajánlott karácsonyra, hogy még szebben teljenek az ünnepek!

Fotó: Lopes-Szabó Zsuzsa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik