Virágzó vidékünk

Van remény az értékes Peszéri-erdő megmentésére

Cél, hogy 25 éven belül a fafajok aránya változzon a kocsányos tölgy javára.

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő.  Ennek az erdőnek, és a benne található erdőrészek, homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét tűzte most ki célul az OAKEYLIFE projekt.

Az 1600 hektárnyi kunpeszéri erdőkomplexben még mindig vannak olyan foltok, ahol az eredeti élőhely, vagy aközeli állapotok maradtak fenn. Ha megfelelő kezelést kapnának ezek a területek, van rá remény, hogy hosszú távon sikerül is őket megőrizni, és esetleg ki is terjeszteni az élőhelyeket, amelyek hazánkban is és nemzetközi szinten is kiemelt értékét jelentik ennek az erdőnek

– mondta el Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója az M5 csatornának.

Az Unión belül nyugatabbra már nincsenek ilyen területek, csak nálunk maradtak meg jelentős állományok.

Szeretnénk, hogy ez az erdő megmaradjon olyan formában, amilyen a természetes állapota. Először helyre kell állítanunk, utána pedig ezt az állapotot kell fenntartani

– tette hozzá Halmos Gergő.

A KNPI igazgatója, Ugró Sándor elmondta, cél, hogy 25 éven belül a fafajok aránya változzon a kocsányos tölgy javára, és sokkal több természetes eredetű kocsányos tölgy újulat legyen.

Kiemelt kép: Youtube.com

Bekerült Európa 20 legszebb úti célja közé a Hortobágy
Olyan területekkel osztozik a rangsorban, mint a Loire-völgye, a Bohinji-tó, a Susak-sziget vagy a Bajor-erdő Nemzeti Park.
Olvasói sztorik