Virágzó vidékünk

Mohácson már készülnek a busójárásra

A télűző fesztivál forgatókönyve már elkészült, lehet tervezni a februári családi programot.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. A mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hagyományosan vidám forgataggá varázsolják a várost. A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és 2012 óta a számít hungarikumnak.

Bár az esemény még több mint egy hónapnyi távolságra van, de a hatnapos „varászlásra” máris komolyan készülnek a szervezők és az egész mohácsi térség. A részletes program elkészült, és ide kattintva  megtekinthetőÍzelítőnek csak annyit, hogy idén több mint 30 helyszínen, mintegy 80 program közül választhatnak az érdeklődők. Az előzetes hírek szerint a busók és maszkások közel 1400-an lesznek majd, hogy nagy erőkkel űzzék el a telet.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A busójárás február 20-án kezdődik, az első felvonulás 15 órakor indul. A rendezvény február 25-én, húshagyókedden zárul.

Maszkot öltött apraja-nagyja, megkezdődött a mohácsi busójárás
A kiemelt rendezvényekre legalább 80-100 ezer látogatót várnak.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik