Virágzó vidékünk

Tőzikék millióit védik a csáfordi erdőben

A látogatók csak gumicsizmában látogathatják a területet virágzás idején.

Kétségkívül a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik legnagyobb látványossága a kora tavaszi tőzikevirágzás a csáfordi erőben. Becslések szerint mintegy 13-17 millió tő virág borítja fehérbe a talajtakarót. Enyhe idő esetén, akár már február közepén – és nézve az előrejelzéseket, idén is készülhetünk a februári időpontra…

Az irány

Csáfordjánosfa Soprontól mintegy 50 kilométerre, Győr-Moson-Sopron megye Vas megyével határos délnyugati területén, a Répce-folyó mellett terül el. Csáfordjánosfán egy kihelyezett tábla mutatja, hogy merre találjuk meg a tanösvényhez vezető utat.

Az erdő élővilágát és történetét a mintegy 4 km hosszúságú, szabadon látogatható Tőzike Tanösvény mutatja be. A Répce-folyó ágait fahidakon átszelő útvonal az ártéri területek talán legszebb, természeti értékek tekintetében legváltozatosabb részleteit igyekszik szemléltetni 5 ismertető tábla segítségével.

A szervezett túrák időpontjaiért és további információért az érdeklődők látogassanak el a nemzeti park weboldalára vagy a park Facebook-oldalára!

Szigorú szabályok

A  Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársától, Barna Csillától megtudtuk, hogy a szigorú előírásokat azért kellett bevezetni, mert a kutatások azt igazolták, hogy pusztán a tanösvényről való letéréssel tőzikék tízezreit tapossák le, pusztítják el a látogatók.

A növények védelme érdekében időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán csak gumicsizmában lehet közlekedni és a tanösvény pocsolyáiba kötelező belelépni, az ösvényről letérni nem szabad. Aki nem megfelelő lábbeliben érkezik, az nem látogathatja az erdőt. Szeles időben az ágak esetleges lezuhanása miatt  az erdei túra nem ajánlott. A tanösvényt jól látható kordon kíséri, így egyértelmű minden látogató számára, hogy merre is visz a járható út.

Fotó: Véghelyi Eszter

Az évről évre növekedő turizmus egyre nagyobb felelősséget ró a természetvédelmi őrszolgálatra, ám úgy látjuk, hogy az emberek megfelelő tájékoztatás mellett segítőkészek, betartják a szabályokat, szándékosan nem pusztítják a természetet. Ezt a pozitív tendenciát szeretnénk a jövőben is fenntartani

– hangsúlyozta Barna Csilla.

A tőzike

A tavaszi tőzike hazánk egyik legkorábban virágzó növénye. Ha az időjárás melegebb, és kedvezőbb számára, akkor már februártól megindul a virágzás, de erősebb fagyok esetén áprilisig is kitolódhat ez az időszak. Magyarországon a Bakony, Bakonyalja, Balaton-felvidék, Keszthelyi-hegység, Kőszegi-hegység, Kemeneshát, Vend-vidék, Hetés, Göcsej, Zalai-dombvidék, Belső-Somogy, Külső-Somogy, Kisalföld, Mezőföld, Bodrogköz, Bereg-Szatmári-sík üde talajú gyertyános-tölgyeseiben, bükköseiben, láp- és ligeterdeiben, ártéri rétjein fordul elő. A virágot már 1988-ban védetté nyilvánították, jelenlegi természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A nemzeti park munkatársa elmondta azt is, hogy a tőzikék levirágzása közben és után is számos színes, nagy tömegű növényfaj és érdekes állatfaj, gomba színesíti az erdőt.

Megtalálható itt a bogláros és erdei szellőrózsa, a ligeti csillagvirág, az odvas keltike, a salátaboglárka, az olocsán csillaghúr. Az erdő sok álló holtfája a fehérhátú fakopáncs kivételével az összes hazai harkályfajnak, köztük a könnyen felismerhető nagytestű fekete harkálynak is otthont ad, de érdekesség, hogy az erdőben szinte a tanösvény útvonalán fészkel a holló. Akik lepkéket szeretnének megfigyelni, szintén érdemes több időpontban felkeresniük az erdőt és környékét, mert közismertebb fajokat (nappali pávaszem, fecskefarkú lepke, kardoslepke) és ritkábbakat (farkasalmalepke, gyászlepke, kis apollólepke) is lehet látni itt.

– tette hozzá.

De a természet szerelmesei megleshetik a Répcén a kérészek násztáncát vagy meghallhatják a környék erdeiben vagy a rétek felől a gímek szarvasbőgését is.

Kiemelt fotó: Véghelyi Eszter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik