Virágzó vidékünk

Életet visznek Kittenberger Kálmán egykori házába

A Börzsöny lábánál létrejövő látogatóközpont a diákoknak is élményt nyújt majd, akik ezáltal közelebb kerülhetnek a természethez.

Kittenberger Kálmán magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író több, mint 60 000 példányból álló anyaggal gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Ez a gyűjtemény mintegy 300 új állatfajt tartalmazott.

Kittenberger 6 alkalommal összesen 16 évet töltött Afrikában. 1903-1906 között azokat a területeket járta be a Kilimandzsáró vidékén, ahol másfél évtizeddel korábban Teleki Sámuel járt. 1906-1907-ben járt Tanzániában. Etiópiában a tudományosan szinte teljesen feltáratlan Danakil-földön végzett kutatásokat. 1908 és 1912 között a Viktória-tó keleti partvidékén, míg a világháborút megelőző két esztendőben Ugandában és Belga Kongóban gyűjtött és vadászott.

Most az Ipoly Erdő Zrt. megvásárolta a családtól a világszerte ismert Afrika-kutató nagymarosi házát és  látogatóközponttá alakítja, abból a keretből, amelyet a Vadászati és Természeti Világkiállításra biztosított a magyar kormány, olvasható az erdő-mezo.hu oldalon.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A fejlesztés azért is fontos, mert a Börzsöny lábánál létrejövő látogatóközpont a diákoknak is élményt nyújt majd, akik ezáltal közelebb kerülhetnek a természethez.

A hely nemcsak Kittenberger Kálmán felfedezéseit mutatja majd be, de küldetése lesz az is, hogy megismertesse a Börzsöny élővilágát, ösztönözve az új generációkat a természet tiszteletére

– mondta el Rétvári Bence államtitkár az oktató- és látogatóközpontról tartott sajtótájékoztatón.

A villa 1890-ben épült, abban eredeti tárgyak és berendezések találhatók.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Világviszonylatban is kuriózumnak számít a magyar Grand Canyon
Nemrégiben a Páris-patak völgyében lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik