Virágzó vidékünk

Nyári vízszintjére duzzasztják a Tisza-tavat

A tavat a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es tartományba töltik fel.

A Tisza-tótéli vízszint beállítását minden évben elvégzik a jégkárok, valamint a hirtelen áradások okozta veszélyek minimálisra csökkentéséért. Ősszel leengedik a víz nagy részét, beállítják az úgynevezett téli vízszintet.

A leengedéssel rengeteg hordalék és szennyeződés távozik a tóból, tavasszal viszont újra víz kerül az ártérbe és az ütemezésnek megfelelően beáll a nyári vízszint. Ezt idén a Kisköre felső vízmércén mért 735±5 cm-es tartományba duzzasztanak a vízkészlet növelése céljából, készülve a várható aszályos időszakra. Ilyenkor zárják a kapukat a vízlépcsőnél és nyitják a tiltókat, amelyek az öblítőcsatornákon keresztül elárasztják az árterületet.

Novemberben leeresztik a Tisza-tavat
A téli vízszint elérését kétlépcsős vízszintcsökkenéssel valósítják meg.

A Tisza-tó nyári vízszint beállítását két lépcsőben végzik el. Első lépcsőben a Tisza-tó vízszintjét a Kisköre-felső vízmércén mért 690±10 cm-es tartományba emelték.

A második lépcsőben a Tisza-tó vízszintjét a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es tartományba duzzasztják. Ezt a folyamatot a Tisza kisvízi vízjárására való tekintettel az érkező vízhozam és a Kisköre alatti alvízi folyószakasz vízjárásának figyelembe vételével hajtják végre.

A tavat a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm-es vízszintre várhatóan 2020. április 30-ra töltik fel.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

113 kárókatonát lőttek le Kiskörénél
Új telepükre bukkantak a szakemberek, és időben megkezdték a halak rémének fegyveres gyérítését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik