Virágzó vidékünk

Novemberben leeresztik a Tisza-tavat

A téli vízszint elérését kétlépcsős vízszintcsökkenéssel valósítják meg.

A Tisza-tó téli vízszintegyeztető tárgyalását minden év szeptemberében tartják az érdekelt felek bevonásával, ahol a vízszint csökkentésének ütemét és mértékét határozzák meg. Ilyenkor figyelembe veszik a halak téli vermeléséhez szükséges körülményeket, így például a vízhőmérsékletet, tájékoztatott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Háromezer pontyot mentettek meg a Tisza-tónál
A Holt-Tisza tiszafüredi szakaszán engedték szabadon a halakat.

Idén kompromisszumos döntés értelmében a Tisza-tó téli vízszintjét kétlépcsős vízszintcsökkenéssel valósítják meg. Első lépésben november 11-től kezdődően csökkentik a vízszintet Kisköre-felső vízmércén mért 590 – plusz-mínusz 10 – centiméter szintig, melyet várhatóan november 28-ig érnek el.

Ezt követően december 3-án megkezdik a visszaduzzasztást napi 5 centiméteres ütemben a Kisköre-felső vízmércén mért 610 (plusz-mínusz 10) – centiméteres vízállásig és ezt a szintet tartják a tavaszi feltöltés kezdetéig.

Valóságos mérnöki csoda a 45 éves Tisza-tó
Magyarország második legnagyobb tava 45 évvel ezelőtt született.

A téli vízszint beállításának időpontját egy esetlegesen kialakuló árhullám is befolyásolhatja. A leürítés ütemének pontos megkezdéséről és annak végrehajtásáról az igazgatóság honlapján részletes tájékoztatást tesznek közzé.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Lehotka László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik