Virágzó vidékünk

A világ egyik legszebb madarát kapták lencsevégre a Nagykőrösnél

Földünk egyik legszínpompásabbnak számító madara, egy mandarinréce tűnt fel a napokban a Nagykőrös és Csemő közti erdős területen.

A csodálatos állatra a Sokszínű Vidék egyik olvasója, Gáborné Bettina lett figyelmes a napokban , amint éppen szarvasokra várt az itatónál egy lesről.

Korábban sosem láttam ilyen madarat, nagyon meglepődtem mikor leszállt két tőkésrécével együtt. A képeket megvágtam, mert nincs olyan teleobjektívem, amivel elég közelről fotózhattam volna, de próbáltam a legjobbat kihozni belőle. Remélem máskor is látni fogom és közelebb kerülök hozzá

– mondta izgatottan lapunk megkeresésére.

Galéria
Fotó: Gáborné Bettina

A mandarinréce már jóval az időszámítás előtt ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. Európába először 1745-ben telepítették be díszmadárként, de tenyészteni elsőként csak 1834-ben sikerült.

Hazánkban rendkívül ritka, egyedszámát a világon 65 ezerre teszik, éppen ezért szinte mindenhol turisztikai látványosság lesz, ahol felbukkan. Így történt ez a korábbi években Egerben, Miskolctapolcán és a szombathelyi Csónakázótón is, ahol kedvencek lettek a Magyarországon ritkaságnak számító szárnyasok.

Időnként előfordul, hogy a mandarinréce nem berepül hazánkba, hanem fogságból szökik meg. Mivel a fajt könnyű tenyészteni, ezért sok állatkertben és tenyésztőnél megtalálható, azonban nagy élmény ilyenkor az ember szemének visszavadulva találkozni vele.

Fára is mászik a világ egyik legszebb madara
Magyarországon nagyon ritka, legutóbb az Eger-patakban tűnt fel egy hím.

Kiemelt kép: Gáborné Bettina

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik