Virágzó vidékünk

Világviszonylatban is páratlan kincs a Bakony Jurassic Parkja

Az Úrkút határában lévő őskarsztot 1951-ben nyilvánították természetvédelmi területté.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága kezelésében levő, a Bakony déli részén található az Úrkúti Őskarszt Természetvédelmi Terület: a Csárda-hegyi Őskarsztnak is nevezett földtani képződmény nemzetközi viszonylatban is páratlan kincs.

Fotó: Bódi Katalin

A Veszprém megyében lévő nevezetesség a Bakony Jurassic Parkja, mely egykor mangánbányászatnak adott helyet, ami nem várt kincseket hozott a felszínre. Ennek köszönhetően láthatók  a jura kor kőzetei is.

Fotó: Bódi Katalin

Az őskarszt egy mozgalmas formakincsű sziklafolyosó, mely a hegy gyomrában helyezkedik el, és abban ősrégi víznyelők, vízmosással keletkezett mélyedések varázsolják el a látogatót. A hűvös mikroklímájú hasadék tagolt felszínének élein mohák és zuzmók zöldellnek.

Fotó: Bódi Katalin

Az Úrkút határában lévő őskarsztot 1951-ben nyilvánították természetvédelmi területté, 2012-ben pedig az európai geoparkká nyilvánított Bakony–Balaton Geopark részeként ismertsége tovább nőtt a világban.

Fotó: Bódi Katalin

2013 óta hat állomásból álló tanösvény segíti az őskarszt felfedezését. A Csárda-hegyi tanösvény hossza mintegy egy kilométer és két szintből áll. A tanösvény első része a képződmények tetejének szélén körbejárható,  növényzettel benőtt, a másik feléhez hosszú, korláttal ellátott falépcsősor vezet a katlanba.

Fotó: Bódi Katalin

A falak közt sétálva hatalmas sziklák fognak közre minden oldalról. Bár maga az őskarszt 100 millió éves, a kőzetfelszínen 190 millió évvel ezelőtti, így a tengerfenéken élt állatok lenyomatai is felfedezhetők.

Fotó: Bódi Katalin

Az úrkúti kőzetfalak turisztikai jelentőségük mellett tudományos kutatási helyszínt biztosítanak, illetve alsó-, közép- és felsőfokú oktatást szolgáló terepi bemutatóhelyként is szolgálnak.

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik