Május második felében írtunk arról, hogy előbújtak az első vargányák az országban. A legízletesebbnek tartott finomság – ahogy sok helyen mondják: az igazi – a májusi szárazság után az esőre várt, abból pedig Medárd napjától bizony bőven van.
Az elmúlt napokban aztán végérvényesen beköszöntött a vargánya szezon. A Magyar gombabarátok, a Csodálatos gombabirodalom vagy éppen a Magyar vargányászcsoport Facebook oldalakon naponta óráról-órára követik egymást az örömteli bejegyzések a vargányák szedéséről.
Gyakorlatilag az ország minden erdővel borított részében megjelent a gombák királya, mely a csapadékos és fülledt időben ontja a termést. Nem ritkák a néhány óra alatt szedett tetemes mennyiségről szóló beszámolók, de a szerényebb “eredményeknek” is örülnek az erdőjárók. Annyi bizonyos, hogy összességében mázsaszám szedik országos viszonylatban a természet ajándékát.
A Magyar gombabarátok csoportban június 15-én a vargánya kilónkénti ára is szóba került. A hozzászólásokból kiderült, hogy akkor – tehát 5 napja – Kecskeméten 6500, Szombathelyen 5000, Siófokon 4500, Salgótarjánban 4000 forintért adták kilóját. Mára – éppen a nagy mennyiségnek köszönhetően – esett az ára, Salgótarjánban például 1000-1500 forintért kínálják.
Arra pedig, hogy mi lenne a valós ár, a Facebookon találtunk egy szellemes megközelítést:
Kiemelt kép: Pixabay