Virágzó vidékünk

Romantikus esküvői helyszínek a nógrádi lankák ölelésében

Nógrád megye három kicsi faluja: Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Eresztvény mind más, de egyaránt különleges élményt nyújt a jegyeseknek.

Budapesttől mindössze 100 kilométerre, a Mátra és a Cserhát hegyei között különleges esküvői helyszíneket találunk, ahol az életre szóló igen elhangozhat egy középkori várban, egy geológiai csodánál, uráli és macskabagoly hangjára vagy ferences szerzetesek által működtetett nemzeti kegyhelyen, ahol a híres, csodatevő Szentkút folyik.

6 klasszikus esküvői babona és szokás
Babonaság bolondság, de érdemes megismerni az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket.

Az esküvő rögtön egy világraszóló élménnyé válhat, ha a világörökség részén, Hollókőn kötjük, ahol számos helyszín választható a polgári esküvő szertartására. Tarthatjuk a szabadban, középkori várral a háttérben vagy éppen annak falai közt. Az egyházi esküvőnek a falu temploma meghitt körülményeket biztosít, a folytatás pedig igény szerint lehet hamisítatlan palóc lakodalom, néptáncosokkal vagy négycsillagos gasztronómiai élmény a falu bisztrójában vagy exkluzív hoteljében.

Hollókő – Fotó: MTVA/Bizományosi/ Faludi Imre

Egészen különleges természeti látványban lehet részünk, ha Mátraverebély-Szentkútra látogatunk, ahol a házasodni kívánó pár minden kívánsága teljesülhet ezen az erdővel körülölelt, varázslatos helyen. A csodatételeiről híres Szűzanyaszobor és a szentkúti forrás vize számtalan párnak segített már a gyermekáldásban, így igen gyakran fordul elő, hogy a férj-feleség rövid időn belül visszatér a ferences atyákhoz, de már a keresztelő szándékával.

Mátraverebély-Szentkút

A szabadban lehetőség van a polgári szertartás lebonyolítására, a bazilikában pedig római katolikus szertartás szerint adják össze a párokat a ferences szerzetesek. A lakodalomra egy 200 négyzetméteres konferenciaterem áll rendelkezésre, ahol az ünnepi menüt a helyi Szent Jakab Étterem szolgálja fel. A násznépet a Zarándokházban hotelminőségű, 27 darab saját fürdős szoba várja.

Geocsodák Háza, Salgóbánya

A néhány kilométerrel odébb található Eresztvény és Salgóbánya garantáltan természetközeli élményt nyújt a házasodni vágyóknak. A Geocsodák Házában történő polgári esküvőnél a Bükki Nemzeti Park valamennyi állata tanúként sorakozik föl, elbújva az erdőben, köztük a kivételes uráli és macskabagoly, akik gyakran hallatják a hangjukat. A 100 főt befogadó múzeum színháztermében teljes körű catering szolgáltatást kaphat a násznép.

Mint a fentiekből kitűnik, Nógrád megye három kicsi faluja: Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Eresztvény mind más, de egyaránt különleges élményt nyújt a jegyeseknek.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Falusi lagzi 3 percbe sűrítve
A vőlegény oldalkocsis motorkerékpárral érkezik a menyasszonyhoz, és ezzel elkezdődik a másnap hajnalig tartó mulatság.
Olvasói sztorik